Ugyan továbbra is egymillió felett volt októberben a havi utasszám, a 2019-hez mért forgalom a nyári 80-82 százalékról 79 százalékra mérséklődött. Az év tizedik hónapjában 1 169 679 érkező és induló utas fordult meg a budapesti légikikötőben, a repülőtér ezzel együtt eddig összesen 10 230 431 utast regisztrált 2022-ben, 220 százalékkal többet, mint a tavalyi évben.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tavalyi évben a Budapest Airport 2023-ra jelezte a 2019-es forgalom teljes visszaépülését, a nemrégiben bevezetett azonban további terhet rótt a légitársaságokra, 

ami az idei őszi és téli szezonra vonatkozó kapacitások törléséhez vezetett. Ennek, valamint az inflációnak és a lassuló gazdaságnak a következtében a Budapest Airport felülvizsgálta korábbi előrejelzését, és a 2023-ra vonatkozó becslést kétmillió utassal csökkentette. Ez a visszaesés nemcsak a Budapest Airportot, hanem a teljes turisztikai ágazatot érinti, több mint százmilliárd forint potenciális bevételkiesést generálva az iparágban.

A cargoáru-mennyiség a szeptemberi minimális visszaesés után, októberben 11,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest: a Budapest Airport a múlt hónapban 17 011 tonna árut kezelt. A növekedés hátterében az év végi csúcsidőszak miatti forgalomélénkülés, valamint a repülőtér és a légi áruszállítási közösség együttes munkája áll, amelynek köszönhetően a budapesti repülőtér erős eredményeket produkál, annak ellenére is, hogy a légi áruszállításban globális lassulás figyelhető meg.