Elviekben elhárult az akadály az Instagram Music hazai bevezetése elől azok után, hogy a magyar jogkezelő Artisjus és francia megfelelője, a Sacem együttműködési megállapodást kötött. Ez azt jelenti, hogy az Instagramot pörgetve nem az ugrik fel a magyar felhasználók előtt, hogy „az Instagram Music ebben a régióban nem elérhető”, hanem megszólal majd a zene. 

A fenti üzenet már hosszú ideje frusztrálja a hazai felhasználókat, pláne, hogy utazgatva meglepve tapasztalhatták, hogy a környező országokban nem ütköznek ilyen akadályba. 

 

Side view of young woman listening to music online on smartphone in headphones Side view of young woman listening to music online on smartphone in headphones instagram, music, instamusic
Fotó: Inside Creative House

Az ok az volt eddig, hogy a Meta nem szolgáltatott részletes adatokat a hazai jogkezelőnek, az Artisjusnak, ezért a félreértések elkerülése végett inkább teljes egészében blokkolták a Meta zenei szolgáltatásait, így az Instagram Musicot is.

2023 januárjától viszont a digitális jogok kezelésének szakértőjeként a francia Sacem képviseli majd a magyar online zenei repertoárt is.

A megállapodás eredményeként nemcsak az Instagram Music jöhet Magyarországra, hanem az Artisjus által képviselt magyar zeneszerzők és szövegírók is ugyanolyan előnyös helyzetbe kerülnek, mint a világ legsikeresebb dalszerzői, és az elérhető legmagasabb jogdíjösszeghez juthatnak hozzá.

Nagyon várjuk már, hogy itthon is elérhető legyen az Instagram Music, ami egy nagyon furcsa állapot végét jelenti. Ez ugyanis nemcsak a felhasználóknak okozott kellemetlenséget, hanem azoknak a cégeknek is, amelyek tartalmat osztanak meg a platformon. Arról nem is beszélve, hogy a magyar művészek támogatása ilyen formában is megvalósulhat hamarosan

– mondta Forgács Mariann, a Be Social digitális ügynökség társalapítója, közösségimédia-szakértő.

Hogy ez mikor valósulhat meg, arról egyelőre nincsenek pontos információk.