A Budapest Airport 83 elektromos töltőállomást telepít – 102 töltőponttal – a reptéren, 1,3 milliárd forint beruházással a repülőtér-üzemeltető flottájába tartozó járművek és a légikikötőben tevékenykedő partnercégek kiszolgálására – közölte a Budapest Airport szerdán.

A Budapest Airport 2022-ben pályázott az CEF 2 Transport – Alternative Fuels Infrastructure Facility (alternatív üzemanyagok infrastrukturális eszköze) elnevezésű támogatási programjára a Net Zero Airport című projektjével, ennek keretében írták alá a közelmúltban a 83 töltőállomás telepítéséről szóló támogatási szerződést – idézi fel a közlemény.

 elektromos töltőállomás
Fotó: moreimages

A közleményben ismertetik, hogy a Budapest Airport eddig 66 elektromos autótöltőpontot telepített, amelyből 35 a repülőtér nyilvánosság előtt elzárt területén, míg 31 a repülőtér egyéb helyén található.

A Budapest Airport hangsúlyozta, hogy évek óta fejlesztik az elektromosjármű-töltő infrastruktúrát, és a partnervállalatokat is ösztönzik az e-mobilitásra. 

A költségek felét az Európai Unió 650 millió forintos támogatása adja, a másik felét a társaság önerőből biztosítja. 

A repülőtér-üzemeltető emlékeztetett, hogy a közelmúltban 134 földi kiszolgáló járművet és 24 flotta- és menedzserautót cseréltek hagyományos meghajtásúról elektromos vagy hibrid modellre, ezzel évi 412 ezer liter üzemanyag és megközelítőleg 1080 tonna szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg.

Kitértek arra is, hogy a Főtaxi, a Budapest Airport szerződött partnere is kiemelten kezeli az e-mobilitás előmozdítását, és flottájának 30 százalékát már elektromos vagy hibrid járművekre cserélte. A Főtaxi repülőtéri pufferparkolójában már hat ultragyors elektromos töltőpont működik, amelyek száma 2025 végéig várhatóan 26 töltőponttal bővül.

A tájékoztatás szerint a töltőpontokat 2025. augusztus 31-ig, három ütemben telepítik.

 

Forrás: Shutterstock