„Szörnyű konszolidáció jön az ingatlanos szektorban az előttünk álló időszakban” – idézte a MarketWatch Glenn Kelmant, az amerikai Redfin ingatlanközvetítő vállalat vezérigazgatóját, aki azonban mindjárt hozzá is tette, hogy 

ez a megtisztulás összességében jót is tesz majd az iparágnak.

ingatlan, vétel, alku
Fotó: Shutterstock

Kelman szerint a konszolidáció egyik oka, hogy a koronavírus-járvány idején – tehát 2020-ban és 2021-ben – nagyon sok amerikai próbálkozott az ingatlanközvetítés területén érvényesülni, ami gyorsan túltelítetté tette a piacot. „Jelenleg körülbelül másfél millió ingatlanos próbál nagyjából ötmillió lakást eladni. Ez azt jelenti, hogy évente átlagosan csak öt-hat üzletet kötnek, ami egyszerűen nem elég ahhoz, hogy egy produktív, teljes életet biztosítson” – mondta Kelman.

Mára persze az ágazat többletkapacitásának egy részét már felszabadították: 

2022-ben a Redfin kétszer hajtott végre elbocsátásokat, reagálva a piaci körülményekre.

(Ezzel nincs egyedül a vállalat: egy másik közvetítő, a Compass csütörtökön jelentette be az elbocsátások harmadik körét a kiadásainak csökkentése érdekében.)

Kelman véleménye szerint

az is a piac ellen dolgozik, hogy sok amerikai számára a magas lakásárak és a jelzáloghitel-kamatok megfizethetetlenné teszik a lakástulajdont.

Ez a probléma főként a fiatalabb generációt érinti, akiknek nagyon sokszor nincs meg a megfelelő saját erejük ahhoz, hogy önálló ingatlan megvásárlásába kezdjenek.

Ráadásul az elmúlt időszak a bérleti díjak gyors emelkedésével is együtt járt, ami sokaknak a lakásbérlést is megfizethetetlenné tette: így Kelman szerint kialakult egy lakótárs-generáció, akik a szüleikkel közös ingatlanban, a tetőtérben vagy a szuterénben húzzák meg magukat. A nyomás ugyanakkor a bérleti díjaknál is enyhül valamelyest, miután azok az Egyesült Államok száz legnagyobb városa közül kilencvenben már csökkentek decemberben.

Az amerikai lakáspiac egyébként sok szempontból hasonlóságot mutat az európaival és a magyarral is: az utóbbi kapcsán érdemes meghallgatni a most készült VG-podcastot is.