Csődvédelmet kért pénteken az egyik legnagyobb német divatáru-kereskedő, a Peek & Cloppenburg. A leányvállalatai révén 15 európai országban 140 üzletet üzemeltető társaság a fizetésképtelenség elkerülését szolgáló, úgynevezett védőpajzseljárás megindítását kezdeményezte a düsseldorfi városi bíróságon, amely rögtön meg is adta az engedélyt.

Peek & Cloppenburg Cologne
03 March 2023, North Rhine-Westphalia, Cologne: The entrance to the Peek & Cloppenburg store in the Weltstadthaus in Cologne. Fashion retailer Peek & Cloppenburg (P&C) has filed for protective shield proceedings with the Düsseldorf Local Court. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Oliver Berg

Az így megnyílt mozgásteret a bíróság felügyelete mellett a vállalat átszervezésére használják. Ez mindenekelőtt a nagyjából 800 embert foglalkoztató düsseldorfi központot és a cég online áruházát érinti, és állások megszüntetésével is jár.

A társaság a koronavírus-járvány alatt 30 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el, 

ugyanakkor sok embert felvett adminisztratív munkakörbe, ami önmagában olyan veszteséget okozott, amelyet nem lehet egykönnyen kigazdálkodni – nyilatkozott Thomas Freude, a Peek & Cloppenburg (PC) ügyvezető igazgatója.

A nehézségeket tovább növelte, hogy a járvány utáni fellendülés sem volt olyan erős, mint remélték, így az előző üzleti év sem volt túlságosan sikeres: 

a boltjaikat felkereső vásárlók száma még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

Ráadásul sok ember takarékoskodásra kényszerül a magas miatt, és az általános drágulás révén erősödő „ártudatosság” miatt nemigen lehet áthárítani a költségek növekedéséből adódó pluszterheket a vásárlókra. A vállalat a logisztikai költségeket és a marketingre fordított kiadásokat is erősen csökkenteni fogja. 

A vállalatigazgató kiemelte, hogy az online értékesítés helyett ismét elsősorban a hagyományos üzletekre, boltokra összpontosítanak,

és ezen a területen nem terveznek a vállalat üzleti eredményeivel összefüggő leépítéseket, bezárásokat. Az eljárás nem érinti a családi tulajdonban álló PC-hez tartozó leányvállalatok többségét, a csoporthoz tartozó külföldi cégeket sem. A csoport nagyjából 15 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon két boltot üzemeltet.