Szerdától április végéig pályafelújítást végeznek az észak-balatoni vasútvonalon, és tizenkét vasúti átjáró épül át – közölte a Mávinform kedden.

Balatonfüred, 2021. június 18.Flirt típusú villamos motorvonat a balatonfüredi vasútállomáson az észak-balatoni vasútvonal mintegy 24 milliárd forintból villamosított, Szabadbattyán és Balatonfüred közti szakasza avatásának napján, 2021. június 18-án.MTI/Vasvári Tamás Balatonfüred, 2021. június 18.
Flirt típusú villamos motorvonat a balatonfüredi vasútállomáson az észak-balatoni vasútvonal mintegy 24 milliárd forintból villamosított, Szabadbattyán és Balatonfüred közti szakasza avatásának napján, 2021. június 18-án.
MTI/Vasvári Tamás
FLIRT-típusú villamos motorvonat a balatonfüredi vasútállomáson az észak-balatoni vasútvonal mintegy 24 milliárd forintból villamosított, Szabadbattyán és Balatonfüred közti szakasza avatásának napján, 2021. június 18-án.
 Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Az idén a nyílt vonali pályarészek és több állomás átépítését, felújítását végzik el annak érdekében, hogy megszűnjenek a sebességkorlátozások a vonalszakaszon, a vonatok megfelelő sebességgel közlekedhessenek – szerepel a közleményben. 

Hozzátették, hogy az észak-balatoni vonalon a korábbi években a Szabadbattyán–Balatonfüred vonalszakaszt villamosították, az állomások részleges akadálymentesítése is megtörtént. Mint írták, a felújításra váró 700 méteres szakaszon jelenleg több helyen is 60 kilométer per órára korlátozták a vonatok sebességét, a felújítás után ismét 80 kilométeres sebességgel haladhatnak a vonatok.

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon március 29-től április 5-ig a pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. 

Balatonkenese és Balatonfüred között valamennyi vonat helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. Április 11-től 27-ig a Szabadbattyán–Alsóörs állomás között végzett pályakarbantartási munkák miatt módosul a menetrend, ez idő alatt Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszok közlekednek.

Kitértek arra is, hogy a kivitelező a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG Kft. áprilisban vágányzár keretében végzi a felújítást. 

A munkálatok során az anyagok rakodása, szállítása, a sínek vágása, a bontási és építési munkák elvégzése miatt nagyobb zajterhelés lesz, ezért a lakosság megértését és türelmét kéri a vasúttársaság

– olvasható a közleményben.