Több mint ötszáz ajánlat érkezett az Adidashoz a parlagon heverő Yeezy cipőkre, miután a cég a napokban közölte: egyelőre nem tudják, mit kezdjenek a vagyont érő lábbelikkel. A Yeezy márka értékesítését a német sportszergyártó azután állította le, hogy felbontották szerződésüket azok tervezőjével, Kanye West, azaz Ye rapperrel annak antiszemita kirohanásai miatt. 

Kanye West’s Nike Air Yeezy 1 sneaker for sale with a price tag of $2 million
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A vállalat nyakán mintegy félmilliárd eurót érő Yeezy cipő maradt, ami az elmúlt harminc év legrosszabb számait eredményezte a cég pénzügyi kimutatásában. Az Adidasnál azóta is azon gondolkoznak, mi legyen a raktározott cipőkkel?

Felmerült, hogy eladják az egész készletet kedvezményes áron és az így befolyt összeget jótékony célokra ajánlják fel, de az is, hogy az egészet elégetik. Igaz, ezt gyorsan elvetették, mert a cégnél attól tartanak, hogy ebben az esetben pazarlónak, környezetkárosítónak tartanák őket. 

Szintén elvetették azt, hogy rászorulóknak adják át ezeket, hiszen a luxustermékek nem igazán hétköznapi viseletre vannak kitalálva, így például a földrengés sújtotta törökországi régiókban élők sem mennének sokra a Yeezy cipőkkel. A CNN ráadásul azt írja, hogy ezek a cipők hamar újra utat találnának a piacokra, mégpedig jelentős felárral, hiszen már most is óriási a kereslet irányukba.

Az egyik cipők újbóli eladásával foglalkozó oldal szerint 30 százalékkal nőtt a Yeezy cipők iránti kereslet és havonta nagyjából 6-7 ezer pár Yeezyt adnak el, amely a teljes forgalmuk ötöde. 

A hírek szerint a cipőkkel kapcsolatban még nincs döntés, az Adidasnál egyelőre mérlegelik a lehetséges opciókat.