A Tesla sanghaji gyárának dolgozói a közösségi médiában keresték meg Elon Muskot és hívták fel a kínai közvélemény figyelmét, miután a hétvégén értesültek a teljesítménybónuszok csökkentésének tervéről. A dolgozók szerint a vállalat nem megfelelően kezelte az év elején a sanghaji üzemben – amely a világ legnagyobb gyára is – bekövetkezett halálos balesetet, és többen azt feltételezik, hogy a levonások összefüggésben állnak a balesettel – írta a Reuters

Tesla Gigafactory In Shanghai As Carmaker's Dominant Position in China Could Be Threatened Next Year
Fotó: Getty Images

A Tesla legnagyobb és legtermelékenyebb telephelyén, a sanghaji üzemben a dolgozókat tavaly még dicsérte Musk, amiért a város két hónapos Covid-zárlat alatt is dolgoztak. Az elégedetlen bejegyzések a múlt hét végén kezdtek megjelenni olyan platformokon, mint a Baidu Tieba kínai online fórumon. Néhányan a Musk tulajdonában lévő és Kínában letiltott Twitteren üzentek a milliárdosnak, édesanyjának, Maye Musknak és Tesla fiókjának.

 

Kérjük, fordítson arra figyelmet hogy a Tesla sanghaji gyárában dolgozó munkások bónuszát önkényesen levonják 

 

– írta egy profil a Twitteren Elon Musknak és a Tesla ázsiai részlegének címzett Twitter-üzenetében.

Az üzemben, ahol a Tesla körülbelül 20 ezer embert foglalkoztat, két dolgozó elmondta a Reutersnek, hogy feletteseik a hétvégén arról tájékoztatták őket, hogy csökkentik a negyedéves bónuszukat. A munkavállalók elmondták, hogy nekik a korábbi balesetet említették, amikor a bónuszcsökkentés okairól kérdeztek.

Számos internetes bejegyzés azt állította, hogy a sanghaji üzem dolgozóit méltánytalanul büntették meg egy idén a gyárban történt incidens miatt, ahol februárban egy munkás meghalt.

Április 12-én közzétett jelentés szerint február 4-én mechanikai baleset történt a Tesla sanghaji üzemének hegesztőműhelyében, amelyben egy munkás meghalt. 

A Világgazdaság korábban arról is beszámolt, hogy a Tesla egy újabb gigagyárat épít Sanghajban a MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tároló berendezéseinek gyártásához. A Musk irányítása alatt álló amerikai cég sanghaji gyára 2024 második negyedévében indítja el a termelést. 

Globális villanyautó-piac: egyelőre csak küzd a kínaiakkal a Tesla

Az idei első negyedéves adatok alapján a BYD továbbra is vezet a villanyautó-eladások terén, a kínai cég mintegy 130 ezer darabbal értékesített több járművet cégénél. A Tesla további árcsökkentésre kényszerülhet, hogy a helyzet változzon.