Az összesen 377 milliárd eurót különített el 2027-ig az úgynevezett új prioritásokra. A pályázatokkal elérhető forrással olyan projekteket finanszíroznak, amelyek példamutatók az unió számára. Ezekre a forrásokra budapesti kkv-k is pályázhatnak – a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) erről tartott információs napot a vállalkozások számára.

Wad,Of,50,Euro,Bills,Taken,By,Hand
Fotó: Shutterstock

A direkt EU-források esetében – ellentétben többek között a Kohéziós Alap forrásaival, amelyek az Operatív programok keretében hívhatók le – a verseny nem országos, hanem európai szintű: elsősorban olyan projekteket támogatnak, amelyeknek EU-szintű relevanciájuk van, illetve erősítik az országok és szakterületek közötti kooperációt a konzorciális pályázatokkal.

A pályázatokon bárki indulhat, alapvetően ugyanis a projekt minősége fontos. 

Pályázó lehet kis- és nagyvállalat, startup, költségvetési intézmény, egyetem vagy nonprofit szervezet is. Az unión belül kiemelt cél a kkv-szektor támogatása ezen pályázati formákon keresztül is, így vannak olyan források, amelyekre a cégek kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak.

Az átlagos projektmérettel kapcsolatban a rendezvényen elhangzott: bár jellemzőbbek a nagyobb méretű, 200 millió forintot meghaladó összértékű pályázatok, de vannak olyanok is, amelyeknél jóval könnyebb a részvétel: így például az úgynevezett Cascade pályázatok kevés adminisztrációval járnak, és akár több tízmillió forint (50–200 ezer euró) vissza nem térítendő forrás is nyerhető velük többek között digitalizációs célra.