Csaknem negyven új autóbusz frissíti a Volánbusz Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei flottáját: 2 Volvo 8900 és 5 Credobus Econell 12 típusú szóló, valamint 32 Credobus Econell 18 Next típusú csuklós autóbusz állt forgalomba a térségben az elmúlt hetekben – írta a boon.hu.

Fotó: Volánbusz Zrt.

A nettó 3,8 milliárd forint értékű beszerzésnek köszönhetően a járműállomány közel 10 százaléka megújult, az átlagéletkoruk 16,5 évről 15,4 évre csökkent. 

A csuklós flotta csaknem háromnegyedét új autóbuszok alkotják.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében 2022-ig 89 új autóbusz érkezett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 401 darabos járműállományába. A flotta az idén újabb 39 korszerű, dízelüzemű autóbusszal frissült. 2018 óta a társaság a vármegye állományának már csaknem egyharmadát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.

Fotó: Volánbusz Zrt.

Az új járművek május óta fokozatosan kapcsolódtak be a vármegye helyközi közlekedésébe. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag-kibocsátással járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket már az országbérlettel és a megfelelő vármegyebérlettel is igénybe lehet venni.

 Az ország- és vármegyebérletek népszerűségét mutatja, hogy eddig több mint 1,2 milliót vásároltak belőlük az utasok. A közlekedési tárca továbbra is elkötelezett a közösségi közlekedés és a járműállomány fejlesztése, valamint a magyar buszgyártás erősítése mellett

– hangsúlyozta a járműveket bemutató sajtótájékoztatón dr. Bói Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára. 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is folyamatos a flotta megújítása, de ekkora volumenű fejlesztésről sok éve óta nem számolhattunk be az itt élőknek

 – mondta Németh Tamás, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese.

A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában 2327 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaságnak további 173 járműre van aláírt beszerzési megállapodása. A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte, míg Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 20 millió utazásról gondoskodott 288 autóbuszvonalon. A térségben szolgálatot teljesítő 748 autóbusz-vezető éves szinten 1,15 millió járatot közlekedtet a vármegye útjain.

Az Adriára indít üdülőjáratokat a Volánbusz

Péntekenként indul az Adria expressz, először már a jövő héten, a célpontok: Rijeka, Opatija, Pula, Rovinj és Poreč.