Cégvilág

Az új Covid-variánsok ellen is ható vakcinát fejlesztett ki a Moderna

Az oltást az egyik legfertőzőbb vírustörzsre fejlesztették ki, a lakossági használatát már jóvá is hagyták az illetékes amerikai hatóságok.

Az ősz beköszöntével újra elkezdtek emelkedni a koronavírus-fertőzéses esetek, a járvány 2020-as kirobbanása óta pedig a koronavírusnak több olyan változata is megjelent, amely a korábban már beoltott emberekre is veszélyt jelent. A Moderna új vakcinája azonban az eddigi kutatások alapján hatékonyabban lép fel a vírus ellen, mint a korábbi oltások – írta a Time.

Moderna
Az új vakcinát már a CDC és az FDA is engedélyezte.
Fotó: Shutterstock

Bár a koronavírus-járvány visszaszorult, a fertőzés terjedése korántsem ért véget, az új variánsok pedig olyanokat is megtámadnak, akik már többször is be lettek oltva, vagy korábban már elkapták a megbetegedést, ami elvileg felkészítette az immunrendszerüket.

A legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokban terjedő BA.2.86 jelenti, amely gyorsabban terjed, mint a korábbi koronavírus-változatok, és amely a és az utazás révén újra globális problémát okozhat.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) figyelmeztetést adott ki a variánssal kapcsolatban, és a szervezet kutatói attól tartanak, hogy a gyorsabb fertőzés mellett az új törzs súlyosabb tüneteket is okozhat az embereknél.

Koronavírus: az oltottakat könnyebben fertőzi meg az új variáns

Ezt nem antivaxxerek terjesztik, hanem ez az Egyesült Államok Országos Népegészségügyi Intézete (CDC) hivatalos álláspontja.

Az egészségügyi hatóságok most világszerte azt vizsgálják, hogy az eddig kifejlesztett oltások vajon képesek-e védelmet nyújtani az új variáns ellen, ha az átterjedne a tengerentúlról. A megbetegedések szempontjából az őszi-téli időszak kritikus lehet, ahogy azt a 2019-ben kirobbant világjárvány óta többször is megtapasztaltuk.

Az amerikai Moderna gyógyszergyártó azonban most bejelentette, hogy a legújabb vakcinája erős immunválaszt vált ki a BA.2.86 vírussal fertőzött embereknél, és amely hatására a szervezet a korábbinál tízszer több antitestet termel a vírus semlegesítésére.

A vállalat jelentése szerint az új oltás azért ilyen sikeres, mert a nyár elején futótűzként terjedő XBB.1.5-variáns ellen fejlesztették ki. A vakcina emiatt kifejezetten hatásos a gyorsan fertőző törzsek ellen, és a legutóbbi klinikai tesztek során nemcsak a BA.2.86, hanem az EG.5, az FL.1.5.1 és a tejes XBB-család ellen képes volt védelmet nyújtani.

A CDC szakértői testülete ezért általános – azaz mindenkire vonatkozó – ajánlás mellett döntött, s mivel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) korábban már jóváhagyta ezt a vakcinát, azt ezzel lakossági felhasználásra is alkalmasnak minősítették. használatával el lehetne érni, hogy az amerikai, gyorsan fertőző variánsokat még azelőtt semlegesíteni tudják, mielőtt  azok átterjednének a világ többi részére.

 

koronavírus-járvány CDC moderna vakcina FDA
Kapcsolódó cikkek