Az amerikai Moderna gyógyszergyártó csütörtökön 8 milliárd dollárra emelte a Covid–19-vakcina értékesítésére vonatkozó éves előrejelzését, mivel az őszi szezonban és az új törzsek megjelenésével a kereslet erősödését reméli – írta a Reuters.

November,12,,2020,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Medical
Fotó: Shutterstock

A koronavírus elleni oltásokat gyártó Moderna és Pfizer is a magánpiaci értékesítésben és az XBB.1.5 változatot célzó, frissített vakcinák iránti erős keresletben bízik – ezzel ugyanis megfordíthatnák a világjárvány csúcspontját követő meredek visszaesést.

A Moderna a korábbi 5 milliárd dolláros előrejelzéshez képest idén 6-8 milliárd dolláros forgalmat vár a Covid-oltásokból, ami az őszi szezonban az 50-100 millió adagra vonatkozó potenciális amerikai keresletnek lenne köszönhető.

A vállalat az Egyesült Államokban és más kormányokkal kötött kereskedelmi szerződésekből származó oltóanyag-értékesítésből 2 és 4 milliárd dollár közötti összeget remél. Ugyanakkor közölte, hogy az aláírt kormányzati szerződésekből származó 5 milliárd dolláros összértékesítésből 1 milliárd a jövő évre fog átcsúszni.

A Pfizer kedden arra figyelmeztetett, hogy a vakcinák értékesítése bizonytalan, a cég Covid–19-vakcinájának értékesítése 83 százalékkal esett vissza a második negyedévben.

A Covid eltűnése kirántotta a szőnyeget a Pfizer alól

Zokszó nélkül vették tudomásul a befektetők a Pfizer markáns eredményromlását, valószínűleg a gyógyszergyártó éves EPS-várakozásának megerősítése hatott egyfajta idegnyugtatóként.

A Moderna esetében a második negyedévben a vakcinaeladások 94 százalékkal, 293 millió dollárra zuhantak, ami a Refinitiv adatai szerint még mindig magasabb volt, mint az elemzők 233,6 milliós jóslata.

A gyártó üzemi eredményét a negyedévben 674 millió dollár értékű készletleírás és egyéb költségek is rontották, amelyeket a koronavírus-járvány enyhülése és az ezt követő keresletcsökkenés okozott.