Egy független tanulmány szerint Kína váratlan döntése, hogy 2022 decemberében véget vetett a szigorú zéró-Covid politikájának, közel kétmillió halálesethez vezethetett mindössze két hónap alatt, miután a vírus korlátlanul tombolhatott a hatalmas országban – írta a Bloomberg.

Novel coronavirus / China
Fotó: AFP

A sokkoló adat – főleg annak fényében, hogy világszerte összesen 7 millió halálesetet tulajdonítottak a koronavírusnak – szembe megy a kínai kormány által leközölt 60 ezerrel, amit december elejétől január végéig az egészségügyi intézményekben jelentettek.

Ez a becslés azonban összhangban van más kutatók és egészségügyi csoportok előrejelzéseivel, amelyeket a zéró-Covid feloldása előtt tettek közzé.

A halálozások valódi számát gyakorlatilag lehetetlen kideríteni, ugyanis Peking a korlátozások eltörlése után a vírus pontos nyomon követését is leállította, valamint annak definícióját is leszűkítette, hogy ki számít a koronavírus áldozatának.

Valami nagyon nem stimmel a kínai koronavírus-adatokkal

A hivatalos kínai megbetegedések száma csökken, bár minden korábbi adat és előrejelzés rekordmagas fertőzési hullámra utalt.

Annak ellenére, hogy a járvány először Kínában bukkant fel, a kormány szigorú – és gyakran kegyetlen – intézkedésekkel hosszú időn keresztül vissza tudta szorítani a terjedését. Emiatt azonban a kínai lakosság jelentős részében nem alakult ki természetes immunitás, amely megvédhette volna őket a fertőzéstől, ráadásul az oltottság aránya is nagyon alacsony volt az országban. A szabályok hirtelen feloldásának és a koronavírus-járvány korlátlan terjedésének emiatt pusztító hatása volt.

Az Egyesült Államokban, ahol a világjárvány során a legtöbb hivatalos Covid-halálozásról számoltak be, összesen 1,1 millió ember hunyt el a betegségben. 

Kínában, ahol az immunitás mértéke kisebb volt, miközben a népesség és a népsűrűség is nagyobb, a korlátlanul terjedő fertőzés könnyen 2 millió ember halálához vezethetett.

Fotó: AFP

A koronavírus okozta halálozások számának felderítése világszerte komoly nehézségekbe ütközik, a szakértők pedig egyetértenek abban, hogy a minden országban az adatok alul lettek jelentve, és évekbe telhet, amíg az áldozatok valódi száma kiderült.

A Fred Hutchinson kutatóintézet szakemberei ezért a „többlethalálozásokat” használták, hogy kiderítsék a kínai áldozatok számát, amely során összehasonlították az azonos csoportok halálozási arányát különböző időszakokban, a zéró-Covid feloldását követő két hónapra fókuszálva.

Az eredmény alapján Kína minden tartományában – Tibet kivételével – a vártnál sokkal magasabb volt a halálozások aránya ebben az időszakban a felnőttek körében, az idősek pedig különösen veszélyeztetettek voltak. Ez a trend más országok járványhelyzetével is megegyezik, és egy reálisabb képet fest arról, hogy valójában mik lehetnek a kínai számok.

Ezzel a technikával más országok adatait is ellenőrizni lehet. A Johns Hopkins Egyetem szerint a világjárvány során az Egyesült Államokban volt a legmagasabb a megerősített halálesetek száma, ezt pedig Brazília és India követte, 700 és 530 millió áldozattal.

A többlethalálozások alapján ez a sorrend jelentősen megváltozik – az élen India áll 6,2 millió halálozással, majd Kína 2, Oroszország 1,5 és az Egyesült Államok 1,3 millióval.

 

Kínai kutató: biofegyverként teszteltük a koronavírust

Újabb szakértő állítja azt, hogy a járvány nem véletlenül terjedt el az egész világon.