Az Otthon Centrum (OC) ingatlanközvetítő csoport nettó árbevétele 3,32 milliárd forint volt az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakban elért 2,58 milliárd forint után, az adózott eredmény az első hat hónapban meghaladta a 382,1 millió forintot, míg az előző év első fél évében 632,9 millió forintot tett ki – tette közzé a társaság a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült konszolidált jelentésében, a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.

otthon centrum
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az indoklás szerint az év első felében a magas és a kedvezőtlen hitelkondíciók nem vonzották a piacra a vásárlókat. A hitelkihelyezésekben a 2022 óta tartó csökkenő trend 2023 év elején érte el mélypontját, majd egy magasabb szinten stabilizálódott. Ez a trend a forgalom alakulását is negatívan befolyásolta.

A harmadik negyedévben a kereslet növekedése várható a kormányzat által bejelentett támogatási programok átalakítása után, és ez a hatás akár év végéig is kitarthat, segítheti a második fél év teljesítményét.

Az Otthon Centrum csoport 2023 áprilisában végrehajtotta első nemzetközi tranzakcióját, és többségi tulajdonrészt szerzett a lengyel Freedom ingatlanközvetítő franchise-hálózatban.

A földrajzi diverzifikációval az OC bővítette üzleti portfólióját, és biztosította hazai pozícióját is, a két hálózat közötti tudástranszfer a kevésbé kedvező piaci környezetben is segíti a piaci részesedés megtartását.