Folyamatosan emelkedik a technológiai beruházások aránya a vállalatok költségvetésén belül. Ahogy a cégek évről évre többet költenek informatikára, úgy az informatikai vezetők szerepe a szervezeti stratégia formálásában is egyre kritikusabb – derült ki a Deloitte legfrissebb kutatásának eredményeiből.

Male,It,Specialist,Holds,Laptop,And,Discusses,Work,With,Female
Fotó: Shutterstock

Iparági várakozások szerint 2024-ben rekordszintet érhet el a cégek globális technológiai kiadása, ami meghaladja az 5 milliárd dollárt is, ez 8,6 százalékos emelkedést jelent 2023-as szinthez képest még úgy is, hogy a vállalatok már idén is jelentősen növelték IT-kiadásaikat, idénre 5,5 százalékos növekedést prognosztizált a Gartner.

A 2024-es előrejelzéshez hasonló léptékű kiugrást utoljára 2021-ben tapasztaltak, ami a koronavírus-járvány hatására felgyorsuló digitalizációnak és az új működést támogató stabilizációs fejlesztéseknek volt betudható. A növekedés üteme hazánkban is közelíti a globális átlagot, a nyugati és közép-európai régiós átlagnál a Gartner adatai szerint ugyanis csak pár százalékponttal alacsonyabb.

A Deloitte Tech Trends kutatása jelentős változást tapasztalt a céges IT-kiadásokban is. A 2016-ban mért 3,3 százalékról a tavalyi évben ez 5,5 százalékra emelkedett. Szinte minden iparágban emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb a pénzügyi szolgáltató és telekommunikációs szektorban történt.

A megkérdezett technológiai vezetők a legfontosabb hatású IT-befektetéseknek a kiberbiztonság növelésére és kockázatkezelésre tett erőfeszítéseket értékelték.

Ezenkívül több mint 50 százalékuk emelte ki a központi rendszerek modernizációját, illetve a cloud transzformációs projekteket. Az erős technológiai alapokról a jövőben könnyebb lesz elrugaszkodni. Ugyanakkor a legnagyobb kihívásként a technológiai beruházások hatásának mérését jelölték meg, a fejlesztések ugyanis sokszor indirekt módon járulnak hozzá az értékteremtéshez. Például egy automatizáció segítheti a munkavállalók magasabb hozzáadott értékű feladatokra való összpontosítását.

Kimutatták, hogy mi hozza el az új aranykort az IT-szektorba

Már 2023-ban is megugrott a mesterséges intelligenciába befektetők száma, de az igazi hatás majd csak 2025-ben lesz érezhető.

A Deloitte elemzése kiemelte azt is, hogy az IT nem költségközpont, hanem értékteremtő funkció. A költségvetés tervezése során az IT és üzleti vezetők közös feladata a technológiai projektek által elérhető előnyök számszerűsítése és az üzleti érték mérési módszertanának meghatározása. A fejlődő technológiai beruházási horizont egyszerre rejt magában lehetőségeket és kihívásokat is.

A várakozások szerint előnyhöz juttathatják vállalatukat azok az élenjáró IT-vezetők, akik a hosszú távú értékteremtésre fókuszálnak: mozgásterük kiszélesítéséhez azonban szükséges a fejlesztések hatásainak hatékony mérése és kommunikációja, az agilisabb tervezés, illetve a rugalmas finanszírozás – állapítja meg a konklúziót a kutatás.