Négy budapesti SPAR áruház, egyelőre tesztjelleggel, január végétől kizárólag alternatív, ökológiai és szabadtartásból származó tojást kínál, ketreces tartásból származó termékeket nem – derült ki a cég közleményéből. Az utóbbiakat eddig is fokozatosan vezette ki a piacról a vállalat, összhangban azokkal az uniós törekvésekkel, amelyek végleg megszüntetnék a ketreces állattartás lehetőségét a tagállamokban.

tojás spar
Fotó: Spar

A SPAR üzleteiben az elmúlt évtizedben fokozatosan nőtt a forgalomba hozott biotojások aránya és csökkent a ketreces tartásból származó termékek száma. Amíg például 

2014-ben az összes eladott tojás 2,4 százaléka szerepelt az ökológiai tartású kategóriában, addig idén ez az arány már ennek a duplája volt. 

Látványosan nőtt az alternatív termelésből származó tojások aránya is. A budapesti MOM Parkban, a Hűvösvölgyi úti Stop Shopban, a Gábor Áron úti Rózsakert bevásárlóközpontban működő és a XI. kerületi Péterhegyi lejtői SPAR szupermarketben január végétől már csak szabadtartásból származó tojásokat kínálnak. 

A tojótyúkok hagyományos ketrecekben való tartását már több mint tíz éve tiltják az EU teljes területén, de az úgynevezett kiépített tojóketreces tartás továbbra is megengedett. 

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament célja, hogy a tagállamok egyre kevesebb ketreces tojást hozzanak forgalomba, és 2027-re végleg megszűnjön árusításuk. „Vállalatunk az elmúlt években folyamatosan csökkentette a ketreces tartásból származó tojások arányát annak érdekében, hogy egyre közelebb kerüljünk az által meghatározott törekvéshez” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.  

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a SPAR biztonsági okokból, a fogyasztók védelmében vissza kellett hogy hívjon egy optikai egeret. A termék árát visszatérítik. A terméket február 26-ig van lehetőségük a vevőknek visszavinni az áruházakba.