anyagi helyzet

Minden második magyar jól megél

A Nielsen 64 piacon vizsgálta meg, milyennek ítélik meg a társadalom tagjai a boldogulásukat. Meglepő eredmények születtek.

Ezért boldogtalanok a magyarok

Egyáltalán nem elégedettebbek az életükkel a magyarok, mint pár évvel korábban, annak ellenére sem, hogy a gazdaság viszonylag dinamikusan növekszik. Sőt egyre több a munkahelyi probléma.

Továbbra is a magyarok érzik magukat a legrosszabbul

Ahogy az elmúlt közel egy évtizedben, úgy idén év elején is a magyarok értékelik a legrosszabbnak az országuk gazdasági helyzetét és a saját anyagi helyzetüket is a visegrádi négyek lakosai közül. Ugyanakkor derűlátásban, azaz az ország és a saját helyzetkövetkező egy éven belüli változása tekintetében már felzárkóztunk a régió további országához, csak hát az egész régió nem túl optimista – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group, Közép-Európai Véleménykutató Intézetek Csoportja) kutatási együttműködés keretében készült 2013. januári TÁRKI-kutatásból.

Sötét képet festünk a gazdaságról

Kissé derülátó, de még így is elég sötét képet fest a lakosság értékelése gazdasági kérdésekben, hiszen a tavalyi év eleje óta mért mélyponthoz képest idén tavaszra csak kis javulás történt a saját anyagi helyzet, illetve az ország gazdasági állapota és kilátásai megítélésében, amely még így is nagyon borús. És bár a majdnem egy évtizedes idősor alatt a magyarokat sosem jellemezte hurrá optimizmus, a jelenlegi helyzet egy évek óta tartó, egyre borúsabb trend után halvány javulást sejtet, de hogy ez egy tartós javuló trend része-e vagy csak egyszeri alkalom, azt a következő időszakban tudhatjuk csak meg – derül ki a TÁRKI 2013 áprilisában végzett országos reprezentatív kutatásából.

Tárki: A magyarok közel fele együtt sír az országgal

A magyar lakosság igen borúlátó mind saját, mind az ország gazdasági helyzetét és kilátásait tekintve, a legtöbben együtt sírnak, vagy stagnálnak az országgal – derül ki a Tárki 2012. júliusi felmérésből. A magyar lakosság fele értékeli saját anyagi helyzetét rossznak és alig tizede elégedett. Az ország gazdasági helyzetét még ennél is negatívabban látjuk: a magyarok mintegy háromnegyede szerint rossz az ország helyzete, miközben százból mindössze egy ember gondolja ennek az ellenkezőjét.

TÁRKI: Ennél rosszabb nem is lehet a hangulatunk

Idén nyáron a 3-5 évvel ezelőttihez hasonlóan borús a helyzetértékelésük és borúlátók a közeli jövőt illetően. Az egyre romló helyzetértékelés és jövőkép egy pár éve tartó trend része, idén júliusban százból mindössze egy magyar felnőtt tartotta jónak a magyar gazdaság állapotát, míg csupán 13-an várják a gazdaság javulását egy éven belül.

Továbbra is sötétnek látjuk a jövőt

A májusi zuhanás után júniusban és júliusban is minimálisan emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, de ezzel a felét sem nyerte vissza akkori esésének. Júliusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak kissé, de továbbra is nagyon pesszimista hangulatot tükröznek.

Nem tudott javulni a magyar gazdaság: Zuhanás után stagnálás

A májusi zuhanás után júniusban minimálisan emelkedett, lényegében stagnált a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé tovább romlottak, a fogyasztóiak viszont érezhetően – bár az előző havi esésnél sokkal kevésbé – javultak.
Világgazdaság Piactér