Pénz- és tőkepiac

Pár száz dolláros kiadás is gondot okozhat

A legtöbb amerikai elégedett az anyagi helyzetével, de pénzügyi ismereteik elégtelenek – derül ki a Fed tegnap kiadott jelentéséből.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet a háztartások tavalyi gazdasági helyzetét vizsgálta, és arra jutott, hogy egy pár száz dolláros váratlan kiadás is meglepően sokaknak okoz gondot.

A Fed felmérése szerint a felnőtt lakosság 40 százaléka nem tudna megfizetni egy 400 dolláros sürgősségi beavatkozást vagy bármilyen váratlan kiadást.

El kellene adniuk valamit, esetleg kölcsönt felvenni – vallották a felmérésben önként részt vevők. A munkavállalók nagyjából 20 százalékának viszont a havi számlák kigazdálkodása is probléma, míg 25 százaléknyi már hagyott ki fontos orvosi ellátást a költségek miatt.

Fotó: AFP

Ennek ellenére a lakosság élethelyzete valamelyest javult 2013-hoz képest, amikor a Fed elkezdte a felméréseket. Akkor 63 százalék volt elégedett az anyagi helyzetével, 2016-ban 70, tavaly már 74 százalék. Sőt a legtöbb munkavállaló elégedett a fizetésével és a munkahelyével, valamint optimista a jövőjével kapcsolatban. Nem meglepő, hogy az anyagi helyzettel való elégedettség egyenesen arányos az iskolai végzettséggel.

Még úgy is, hogy több amerikai gondolja magát anyagi biztonságban, mint öt évvel ezelőtt, sokan küzdenek azzal, hogy félretegyenek valami megtakarítást – áll a kutatásban. A nyugdíj-megtakarítással rendelkezők kevesebb mint 40 százaléka gondolja, hogy eleget gyűjtött össze a későbbiekre, 25 százaléknak viszont semmilyen megtakarítása nincs. A 12 ezer résztvevő bevonásával készült felmérésből az is kiderült: még a megtakarítással rendelkezőknek sincs elegendő pénzügyi ismeretük ahhoz, hogy megfelelő befektetési döntéseket hozzanak.

Kevesebb mint 60 százalékuk használta helyesen a kérdőívben a pénzügyi fogalmakat, jellemzően azok, akik elegendőnek érzik a megtakarításaikat.

A Fed leszögezi: több millió amerikainak lenne szüksége valamilyen „megtakarítási mentalitásra”, mielőtt ennek kialakítására már nem lesz lehetőségük.

A lakosság javarészt hitelképes, csak az alacsony jövedelműek szorulnak ki a hitelezésből a válság óta szigorított kockázatkezelési szabályok miatt. Úgyszintén csak az alacsony jövedelműek elégedetlenek a lakhatásukkal.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

f elmérés kutatás anyagi helyzet Fed
Kapcsolódó cikkek