Az idei harmadik negyedévben 3,4 millió forintra nőtt a megkérdezettek háztartásainak átlagos megtakarítása a K&H kutatása szerint, ami az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva közel 11 százalékos emelkedés. 

The,Woman,Pulls,Hungarian,Forints,From,Her,Wallet
Idén szeptemberben a fizetés mellett az egyéb bevételeket is magában foglaló nettó összjövedelem a megkérdezettek háztartásokban több mint 550 ezer forintot tett ki.
Fotó: Shutterstock

Ez mérsékeltebb növekedés, mint a korábbi években látott 19 és 24 százalék, ami részben az idei bizonytalanabb gazdasági környezettel és az inflációs nyomással magyarázható.

A hitelintézet rendszeresen figyeli a 20–65 éves, városban élő, legalább középfokú végzettségű népességet nem, kor, régió, városméret szerinti reprezentáló lakosok anyagi helyzetét. A legfrissebb adatokból pedig az látható – írja közleményében a bank –, hogy szeptemberben a fizetés mellett az egyéb bevételeket is magában foglaló nettó összjövedelem a megkérdezettek háztartásaiban több mint 550 ezer forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 514 ezer forinttal, ami 7 százalékos emelkedést mutat.

A negyedéves adatok szerint az idén július és szeptember vége között a háztartások nettó összjövedelme meghaladta az 539 ezer forintot, ami az egy évvel korábbi 503 ezer forinthoz képest hasonló mértékű, 7,1 százalékos emelkedésnek felel meg. 

2020 harmadik negyedévében ugyanez az összeg 394 ezer forint volt, 2021-ben 434 ezer forintnál járt. 

LUS_9555
A K&H rendszeresen figyeli a 20–65 éves, városban élő, legalább középfokú végzettségű népességet nem, kor, régió, városméret szerinti reprezentáló lakosok anyagi helyzetét.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ebből következik, hogy két- és hároméves időtávon 24, illetve 37 százalékos növekedést könyvelhettek el a K&H saját kutatásában szereplő háztartások.

Ugyanakkor az óvatosságra utal, hogy az anyagi helyzet függvényében a háztartások igyekeztek növelni a tartalékaikat. Az idén – a negyedéves átlagok alapján – az előző hónapról 69-71 ezer forintot tudtak félretenni.