árutőzsde

Másfél éves mélyponton az arany ára

Tizennyolc hónapja nem volt olyan olcsó az arany az árutőzsdéken, mint most; egyes elemzők már jó vételi lehetőségként tekintenek az árfolyamra.

Csökken a kínai kukoricatermés

Egy kínai állami kutatóintézet szerint 2010 óta most először fordulhat elő, hogy az idei kukoricatermés alatta marad az előző évinek, a CNGOIC szerint az aszály miatt 2,2 százalékkal csökken a kínai termés.

Tovább drágulhat a kakaó

A kakaóbab árát három éve nem látott magasságba, tonnánként 3133 dollárra vitte fel a jelentős ázsiai csokoládékereslet, és a hosszabb távon várható kínálatszűke további drágulást idézhet elő.

Drágább búzát hozhat a brókerek aggodalma

Ahogy Amerikában, úgy Európában is a mostoha tavaszi időjárás miatt drágulhat a gabona. Franciaország legfontosabb területein viszonylag hűvös időjárás uralkodik, a tőzsdéken felfelé mozdult el a búza ára.

Olcsóbb lehet a kakaó

Két éve nem tapasztalt mélységbe estek a londoni kakaóárak, miután bőséges kínálatot ígérő szállítmányok érkeztek az elefántcsontparti kikötőkbe.

Mi löki majd még feljebb az arany árát?

A kínai Kunming városában a hónap elején indult Pán-Ázsiai Aranytőzsde (Pan Asia Gold Exchange, PAGE) pedig még az eddiginél is nagyobb lendületet kölcsönözhet a nemesfémek keresletének. Azon kínaiak, akik számára az arany- és ezüstkontraktusok mostantól közvetlenül is hozzáférhetővé válnak, már a létszámuk okán is elegendően vannak ahhoz, hogy a nemesfémpiaci árakat egyenesen az egekbe katapultálják – olvasható az aranypiac.hu elemzésében.

Csúcson a gyapot ára

New Yorkban a határidős árutőzsdén (ICE) csütörtökön meghatározatlan időre felfüggesztették a gyapot kereskedését, miután a jegyzés a hét centes limittel, azaz 3,6 százalékkal emelkedett.
Világgazdaság Piactér