Közel 500 millió forintos beruházással fejleszti elsősorban árutőzsdei kockázatelemző szoftverét a hazai Sonrisa nevű vállalkozás. Sikereikkel Budapesttől Szabadkán át Seattle-ig jutottak.

Kazan, Russia - Nov 14, 2022: FTX is cryptocurrency exchange. Handcuffed hand squeeze smartphone with FTX logo on screen against background of red down arrow.
Fotó: Shutterstock

A Sonrisa 2006-os alapítása óta folyamatosan fejlődik, jelenleg több mint 300 fejlesztőmérnökkel, négy magyarországi (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen), két romániai (Marosvásárhely, Nagyvárad), egy szerb (Szabadka) és egy amerikai (Seattle) telephelyről nyújt egyedi szoftverfejlesztési szolgáltatást nemzetközi ügyfeleinek.

Szívesen élnek a pályázatok adta lehetőségekkel is, mivel ezeken keresztül több, a munkák közben felmerülő ötletüket kipróbálhatják, kidolgozhatják. Így jött létre az Asterisk platform, amely egy NKFIH-s kutatás-fejlesztési projektnek köszönhető. A pályázat innovatív, megújuló energiapiaci kockázatkezelő szakértői rendszer megalkotására hívta a jelentkezőket.

A rendszert 2018 óta fejlesztik, az azóta eltelt időszak együttes ráfordításaival már közel 500 millió forintos a beruházás. 

Volt, amikor harmincan dolgoztak rajta a cégből, ahol minden munkacsoport változatos szakemberekből áll össze: minőségbiztosítási mérnök, fejlesztő, üzleti elemző, projektmenedzser, matematikus, adattudós.

A termék olyan ügyfeleknek készült, amelyek a commodity iparágban többek között nyersanyagokkal, árammal, gázzal, olajjal, valamint az agrárterületen kávéval, szójával, búzával, kukoricával, fémipari, vegyipari termékekkel az árutőzsdén és bilaterálisan kereskednek nagy tételben. Azaz komoly értékű, hosszú távú derivatív portfóliójuk alakult ki, amelynek az értékelése, a kockázat-, illetve portfóliómenedzsmentje kifinomult matematikai módszereket igényel.

Az Asterisknek két fontos funkciója van: a mesterséges intelligencia segítségével előre gondolkodik, modellezi a várható tőzsdei árakat. Emellett valós időben meg tudja mondani a termelő, kereskedő vagy nagyfogyasztó cég portfóliójának pillanatnyi értékét. 

A legnagyobb erénye a fedezeti háttér biztosítása: stratégiákat alkot arra az esetre, hogy ha beüt egy piaci változás, akkor is ütésálló maradjon, ne bukjon sokat a vállalat. 

„Bár az Asterisk elsődleges célközönsége az energetikai cégek kockázatmenedzsment területe, más szektorokra is könnyen adaptálható – mondta el a vg-nek Dombi Gergely, a Sonrisa társalapítója, szakmai vezetője. – Érdekes felhasználási terület lehet egy az energia- és nyersanyagpiacoknál kevésbé szabályozott terület, a kriptovaluták kereskedelmének portfólió- és kockázatmenedzsmentje. Különös aktualitást ad ennek a kriptovilág legutóbbi botránya, az FTX kriptotőzsde tavaly novemberi, mintegy 8 milliárd dolláros kárt okozó összeomlása. A bedőlést követő vizsgálatok rámutattak, hogy az FTX kockázatkezelése nem volt megfelelő: egyes ügyfelei a derivatív pozícióikat nem likvid kriptovalutákkal fedezték, ráadásul éppen ezek a nagy ügyfelek voltak az adott kriptovaluták fő market-makerei, azaz a fedezet árfolyamára döntő befolyásuk volt.”

 

Dombi Gergely Fotó: Sonrisa

A magyar fejlesztés használata lehetővé tette volna, hogy a teljes portfólió kockázatát egy nézetben elemezzék és feltárják az ügyfelek derivatív pozícióinak, illetve az azok fedezetéül szolgáló kriptoeszközök korrelációját. 

Amikor az ügyletek fedezetéül szolgáló kriptoeszköz – ez esetben az FTX saját tokenje –, az FTT árfolyama gyors esésnek indult, az Asterisk kockázatmenedzsment modulja jelezte volna a megemelkedett kockázatot, így az FTX idejében felszólíthatta volna az ügyfeleket a fedezet megemelésére (margin call), vagy lezárhatta volna a kérdéses derivatív ügyleteket. 

Ez az eset jól példázza, hogy prudens kockázatmenedzsmenttel és megfelelő informatikai eszköz használatával egy több milliárd dolláros káresemény is megelőzhető lett volna.

A Sonrisa

A cég technológiai fókuszú, mérnöki pontosság jellemzi, a legtöbb partnerükkel öt-tíz éve dolgoznak együtt. Az ügyfeleik között megtalálható vasúti, légiipari, egészségüggyel, e-kereskedelemmel és közvetlen értékesítéssel foglalkozó vállalat. Folyamatosan keresik azokat a szoftverfejlesztési, szoftvergyártási technológiákat, amelyekkel az elsők között kezdhetnek el foglalkozni, így a versenytársak elé tudnak kerülni itthon és külföldön.

Nyalogatja a sebeit a kriptopiac

A tavalyi „vérengzés” után viszonylag nyugodtan kezdte az évet kriptodevizák piaca, január eleje óta a piaci kapitalizáció 5 százalékkal, 871 milliárd dollárra emelkedett – viszont még így is 57 százalék a zuhanás a tavalyi év elejéhez képest. A árfolyama az idén 4,3 százalékkal emelkedett, 16 500 és 17 300 dollár között ingadozik.