Pénz- és tőkepiac

Másfél éves mélyponton az arany ára

Tizennyolc hónapja nem volt olyan olcsó az arany az árutőzsdéken, mint most; egyes elemzők már jó vételi lehetőségként tekintenek az árfolyamra.

A korábbi évekkel ellentétben az idén nem tekintenek biztonságos menedékként az aranyra a befektetők: tegnap reggel 18 hónapos mélypontra került az árfolyam, az azonnali piacon 1185 dollárra, míg a határidősön 1195 dollárra esett a kurzus. A nemesfém árát dollárban számolják, így ha erősödik az amerikai valuta, az arany ára rendszerint esik. Márpedig tegnap a dollár az euróval szemben 13 hónapos rekordra kapaszkodott.

„A török válság fő vesztesei a török kitettségű európai bankok, ez a fő oka a dollár erősödésének az euróval szemben – idézte az ANZ elemzőjét, Daniel Hynest a Reuters. – Aki menedéket keres a befektetésének, most elsősorban a rövid lejáratú amerikai államkötvényekben találja meg a számítását, ennek megvásárlásához viszont dollárra van szükségük. A zöldhasú erősödése pedig nyomás alatt tartja az arany árfolyamát.”

Magas dollárárfolyam idején az arany hirtelen megdrágul az indiai, kínai, török vagy olasz vevők (ékszerészek) számára, így ideiglenesen csökken a kereslet.

Szinte valamennyi, az arany piacát befolyásoló tényező az árcsökkenés irányába hat idén. Emelkednek az amerikai kamatok, erős a dollár, nem tekinthető a nemesfém (és annak a tőzsdéken kereskedett befektetési alapjai, az ETF-ek­ sem) menekülőeszköznek, így nem meglepő az idei 9 százalékos árcsökkenés.

Fotó: Shutterstock

A medvepiacra utal az is, hogy az arany ETF-ek piacán az esésre játszó (short) állomány rekordmagas szinten áll, az alacsonyabb ár pedig egyelőre nem hoz érdemi vételi érdeklődést. A technikai elemzések alapján támasznak vélt 1200 dolláros szint elestében nagy szerepe lehetett a veszteséglimitáló (stop-loss) megbízások aktivizálódásának is. További árcsökkenés esetén az 1180 dolláros szint lehet érdekes, ez a 2017. januári mélypont elérését jelentené.

Rövid távon az euró-dollár árfolyam vagy a dollárindex alakulása lehet hatással a sárga fém árára – vélik az elemzők.

Georgette Boele, az ABN Amro árupiaci stratégája rámutatott: csalódott sok befektető, aki azt hitte, hogy az arany a kereskedelmi háború és a török válság idején biztos menedéket nyújt a pénzének. Véleménye szerint, noha magas a short pozíciók mennyisége és az ETF-ekből is sok tőkét vontak ki, rövid távon lehet korrekcióra számítani az arany piacán. David Baker, a Baker Steel Capital alapkezelője egyetért vele: változatlanul biztonságos eszközként tekint az aranybefektetésre, s jó vételi lehetőséget lát az unciánkénti 1200 dolláros árfolyam alatt.

Az Aranypiac honlap szakértője videoelemzésében viszont azt emelte ki, hogy az amerikai Federal Reserve folytatódó kamatemelései nyomán jövőre várhatóan pozitív reálkamatot lehet realizálni az Egyesült Államokban, így az ottani állampapírok vonzóbb befektetésekké válnak az aranyhoz képest.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

arany dollár nemesfém árutőzsde árfolyam
Kapcsolódó cikkek