nyugdíjjárulék

20 év múlva újabb "nyugdíjasrobbanás" jön

Riasztóan nagy többségünk a jövőbeli nyugdíjak értéke és biztonsága felett világszerte gyülekező fekete fellegekről egyszerűen nem vesz tudomást. Újra és újra elkábulunk a kincstári optimizmus szirénénekétől, mely szerint az állami nyugdíjrendszerek elkerülhetetlen porladása ránk semmilyen rossz következménnyel nem járhat – mutatott rá dr. Farkas András, a BROKERNET Csoport értékesítési vezérigazgatója. Emiatt sorra elmulasztjuk a szükséges védelmi stratégiák kidolgozását. A kihagyott lehetőségeket azonban utólag már nem tudjuk pótolni. Nem lehet gyakorolni a nyugdíjba menést, ezen a pályán a vesztes csapat nem kérhet visszavágót – tette hozzá.

Nyugdíj: "Elképzelhetelen, hogy csak az államra számítsanak a dolgozók időskorukban"

A magyarországi átlagéletkor nő, ám egyre kevesebb gyerek születik, azaz egyre kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania egyre több inaktívot - ezt nagyjából mindenki tudja. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint ezért fontos, hogy a most aktív munkavállalók személyre szabott öngondoskodási programmal rendelkezzenek, amelynek egyik fontos pillérét épp az élet- és nyugdíjbiztosítások alkotják. A Mabisz adatai szerint az életbiztosítási bevételek bővülése 2010-ben jócskán meghaladta a teljes biztosításpiaci átlagot. A szervezt visszaállíttatná a tavaly megvont adókedvezményt.

Ha nem keresnek többen többet, nem lesz elég nyugdíjunk

Az MSZP kész volna "nem pártpolitikai alapon" megközelíteni a nyugdíjkérdést akkor, ha a kormányzat visszaállítaná a korábbi, "politikafüggetlen nyugdíjügyi kerekasztalt" - mondta Kiss Péter MSZP-s politikus a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.

Nyugdíjbavonulási óriáshullám közeleg, jöhet vele a válság is

Csökkenő állami nyugdíjalapok, megnövekedett várható átlagéletkor, biztonságos nyugdíjbevétel iránti fokozott személyes felelősség – a demográfiai csúcs szülötteinek világszerte hasonló problémával kell majd szembesülnie. Az USA kísérleti laboratóriumként szolgálhat a tendenciák tekintetében. Magyarországon 2040-ben üt be a "nyugdíjazási-cunami".

KT: a nyugdíjjárulék emelése a fogyasztásra is kihat

A Költségvetési Tanács (KT) becslése szerint a nyugdíjjárulék 0,5 százalékpontos emelése 10 százalékra 0,1 százalékponttal mérsékli a háztartások fogyasztásának növekedési ütemét, aminek közvetett költségvetési hatása - főleg az áfa-bevételeken keresztül - mintegy 3 milliárd forint költségvetési egyenlegromlást okoz.

Szíjjártó a "suttyomban" történő adóemelésre: Megígértük

Az LMP felháborodottan reagálta kormány tervére, mely szerint 0,5 százalékkal emelnék a nyugdíjjárulék mértékét. Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint viszont a módosítást indokolja a kampányban beígért nyugdíjkedvezmény.
1
Világgazdaság Piactér