Magyar gazdaság

Szíjjártó a "suttyomban" történő adóemelésre: Megígértük

Az LMP felháborodottan reagálta kormány tervére, mely szerint 0,5 százalékkal emelnék a nyugdíjjárulék mértékét. Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint viszont a módosítást indokolja a kampányban beígért nyugdíjkedvezmény.

A Lehet Más a Politika közleménye szerint megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a Fidesz-KDNP minden előzetes bejelentés nélkül, egy az adótörvényekhez az utolsó pillanatban beadott módosító javaslat formájában kívánja emelni 0,5 százalékponttal 10 százalékosra a nyugdíjjárulék mértékét.

A párt szerint így suttyomban mintegy 40 milliárd forinttal megnövelt adó- és járulékterhelés elveszi a tervezett személyi jövedelemadó csökkentés egy jelentős részét az adófizetőktől, és egyértelművé teszi, hogy a Fidesz-KDNP nem teljesíti egyik fontos ígéretét.

Mint fogalmaznak, Orbán Viktor miniszterelnök több alkalommal ígéretet tett arra, hogy az adóváltozásokkal senki nem jár rosszabbul mint korábban. Ezzel szemben önmagáért beszél az, ahogy a kormánypártok a parlamenti vitát követően megpróbálták elrejteni egy 39 oldalas dokumentum mélyén járulékemelési javaslatukat. A beadvány egyértelművé teszi, hogy az alacsony és közepes keresetűek a Fidesz-féle „adócsökkentés” veszteseivé válnak. A Fidesz az LMP szerint megsérti a magyar állampolgárokat, amikor azt feltételezi róluk, hogy nem látnak át a szitán: amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másik kezével többszörösen is visszaveszi.

„Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy azok a hölgyek, akik 40 évet dolgoztak, azok nyugdíjba vonulhassanak” - mondta a kormányfő szóvivője a Híradónak. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint a nyugdíjjárulék-emelésből befolyó plusz pénzből a legalább 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fedeznék. A politikus erről a Magyar Televízió Híradójának beszélt szombaton.

A Híradóban elmondták: 9,5-ről 10 százalékra nőne a nyugdíjjárulék az adótörvényekhez benyújtott módosító indítvány szerint. A műsor számítása szerint a járulékemelés egy átlagos fizetésnél néhány száz forintos plusz kiadást jelent.

LMP munkaviszony adófizető emelés nyugdíjjárulék
Kapcsolódó cikkek