svéd modell

Mi a baj a svéd modellel?

Többször és magas szintről is hallhattuk az elmúlt hónapokban, hogy a jóléti állam korának vége. Nem ez a helyzet: a svéd modellel sem az a baj, hogy nem működik – tudniillik működik, és nem is rosszul –, hanem az, hogy nehéz utánozni.

"Az adózók közel harmadának nincs esélye öngondoskodásra"

Az öngondoskodásra jelenleg nincs stratégia, miközben a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt a megtakarítókban megrendült a befektetői bizalom - mondta Holtzer Péter, a 2007-2009 között működő Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) elnöke a Generali Biztosító keddi budapesti nyugdíjkonferenciáján.

20 százalékos nyugdíjcsökkenés vagy biztonság?

Az MSZP mai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a Fidesz-kormány a svéd nyugdíjmodellt vezetné be, és ezzel 20 százalékkal csökkennének az ellátások. A Fidesz viszont leszögezte: biztonságba helyezte az emberek nyugdíját.

Kötelező magánnyugdíj - Nyugaton nehéz példát találni

A közép-kelet-európai régióban és Latin-Amerikában a 90-es években a Világbank javaslatára elindították a kötelező magán-nyugdíjpénztárak rendszerét, melyre Nyugat-Európában valóban nehezen lehet példát találni.

"Orbánnak nem sok ideje van, kíméletlen időszak jöhet"

A hatalom többek közt a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosításával végrehajtotta radikális adóátrendező elképzeléseit, most a gazdasági növekedés gyors nekilendülését reméli, de ideje nem sok lesz. Az egészségügy, az oktatás intézményei, az emberek tömegei idővel elvárják helyzetük érezhető javulását, de a rendkívüli intézkedések teremtette források két-három esztendő után jobbára kimerülnek. Orbán Viktornak rendszere biztos megalapozásához legalább négy-öt százalékos növekedésre van szüksége. Nincs számára visszaút: megkezdett művét átütő sikerre viszi, vagy elbukik – elemezte a kormány lépésit Tölgyessy Péter, alkotmányjogász, az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Vége a kötelező magánpénztári tagságnak - Hogyan tovább a nyugdíjakkal?

Már biztos, hogy november 1-től nem folyósít az állam 14 hónapon át a magánpénztáraknak, azonban továbbra is kérdéses, hogy a kormány milyen formában kívánja átalakítani a nyugdíjrendszert, bár a pályakezdők kötelező magánnyugdíjpénztári tagsága megszűnik Selmeczi Gabriella ma beterjesztett önálló képviselői törvényjavaslata szerint. Összeállításunkban a mostanában kormányzati körökben pozitív felhanggal említett svéd mintát és a felmerült alternatívákat vettük számba.
Világgazdaság Piactér