Magyar gazdaság

20 százalékos nyugdíjcsökkenés vagy biztonság?

Az MSZP mai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a Fidesz-kormány a svéd nyugdíjmodellt vezetné be, és ezzel 20 százalékkal csökkennének az ellátások. A Fidesz viszont leszögezte: biztonságba helyezte az emberek nyugdíját.

A szocialista kormányok éveken keresztül csökkentették a nyugdíjak értékét, és a magánnyugdíjpénztári privatizációval az összeomlás szélére sodorták a nyugdíjrendszert - reagált Kiss Péter sajtótájékoztatójára Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, közleményében.

Mint írja, a nemzeti ügyek kormánya azonban nyugdíjvédelmi intézkedéseivel biztonságba helyezte a magyar emberek nyugdíját, és ígéretének megfelelően megőrzi a nyugdíjak értékét.

Az MSZP szerint a kormány a svéd nyugdíjmodell bevezetését készíti elő, amelynek magyarországi alkalmazása jelenleg az ellátások mintegy 20 százalékos csökkenésével járna.

Kiss Péter, a szocialisták társadalompolitikai kabinetvezetője kedden sajtótájékoztatón kifejtette: a kormány decemberben határozatot hozott arról, hogy a nyugdíjakat csak az erre a célra befizetett járulékokból fedezik, az Országgyűlés pedig hétfőn egy módosító indítvány elfogadásával meghozta a társadalombiztosítási egyéni számlák bevezetéséhez szükséges döntést. Mint mondta: ezzel a svéd nyugdíjmodell bevezetésének két legfontosabb feltételét megteremtették.

A képviselő kijelentette: a névleges egyéni számlán alapuló, a nyugdíjkifizetéseket a mindenkori járulékokból finanszírozó svéd modell alkalmazása jelenleg az ellátások mintegy 20 százalékos csökkenésével járna, és veszélybe sodorná az időskori biztonságot. Hozzátette: a nyugdíjkassza 550-600 milliárdos hiányát egy-két évig kompenzálhatják a korábbi magánnyugdíj-pénztári befizetésekből, ezután azonban az ellátások nagy mértékben csökkeni fognak a svéd modell bevezetése esetén.

 

svéd modell MSZP Kiss Péter nyugdíjmodell Szijjártó Péter Fidesz nyugdíj
Kapcsolódó cikkek