Pénz- és tőkepiac

"Az adózók közel harmadának nincs esélye öngondoskodásra"

Az öngondoskodásra jelenleg nincs stratégia, miközben a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt a megtakarítókban megrendült a befektetői bizalom - mondta Holtzer Péter, a 2007-2009 között működő Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) elnöke a Generali Biztosító keddi budapesti nyugdíjkonferenciáján.

Öngondoskodás nélkül nem megy, mivel viszonylag jó nyugdíjra csak a munkavállalók azon kis része számíthat, akik jól megfizetett és bejelentett alkalmazottak - tette hozzá. A nyugdíjszakember szerint elvileg sokat tehetnek félre azok, akik magas jövedelemre tesznek szert, de az nincs bejelentve, azaz ennél a csoportnál tudatos öngondoskodás működik, vagy működhet.

Holtzer Péter szerint a leszakadó tömegeknek - az adózók közel harmadának - nincs esélyük öngondoskodásra, mert a bejelentetett mellett nincs félretehető jövedelmük. Hozzátette azt is, hogy a leszakadó rétegekről lemondani nem tisztességes, és nem is veszélytelen.

A középosztály alsó, középső részénél lehetséges és szükséges kialakítani az öngondoskodási stratégiát - hangsúlyozta.

Úgy vélte, makrogazdasági szempontból a jelenlegi nyugdíjrendszer 15-20 évig még fenntartható, mivel a befolyó járulékokból fedezhető a 6-7 százalékára tehető kifizetés. Ez az arány azonban az évszázad közepéhez közeledve már a GDP 10-12 százalékára emelkedik, mivel öregszik a társadalom, kevesebb lesz a járulék befizető - feltéve, hogy a foglalkoztatottsági szint nem javul jelentősen - azaz a hiány egyre méretesebbé válik - mondta Holtzer Péter.

Véleménye szerint erre a dilemmára megoldást jelenthet a svéd nyugdíjmodell, amelynek lényege, hogy a rendszer csak annyit fizet nyugdíjra, amennyi az adott évben befolyik. Létezik egy másik opció is: ha rend lesz a gazdaságban, mégpedig hosszú távon, akkor kialakítható egy jó nyugdíjrendszer is - mondta Holtzer Péter.

befizetés nyugdíjkonferencia leszakadó tömeg svéd modell öngondoskodás járulék megtakarítás Holtzer Péter nyugdíj
Kapcsolódó cikkek