Magyar gazdaság

Selmeczi: nem a svéd nyugdíjmodellt választja a kormány

A kormány jónak tartja az egyéni számlavezetés rendszerét, de nem választja a svéd modellt - mondta a Hírszerzőnek Selmeczi Gabriella.

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint a magánnyugdíjpénztár-tagoknak nem kell aggódniuk elvont tagdíjaik hozama miatt, mert a kormány garanciát vállal a befizetések értékének megőrzésére.

Ennek részleteit valamint azt, hogy milyen feltételekkel várja majd az állami nyugdíjrendszer a visszalépőket, a kormány jövő év végéig kidolgozza - nyilatkozta Selmeczi a Hírszerzőnek. Emellett megalkotja a magánnyugdíjpénztárak járadékszolgáltatásának szabályait is, a pénztárak vezetőségét pedig megfosztja az eddigi "luxushaszontól". 

A tervek szerint minden járulékfizetőnek lesz egyéni számlája. Akik magánkasszában többet halmoztak fel, mint amekkora nyugdíjra az államtól számíthatnak, ha visszalépnek, kompenzációra számíthatnak. Elképzelhető, hogy számukra kialakítunk egy tőkefedezeti rendszert az államin belül, ahol a többletet kezeljük majd. Vagy valamilyen kompenzációval hozzáadódik majd a többlet a majdani állami nyugdíjukhoz.

svéd modell Selmeczi Gabriella egyéni számlavezetés nyugdíj
Kapcsolódó cikkek