Energia

Piacra léphetnek a háztáji naperőművek

Már két társaság üzletileg életképes portfólióba szervezné a kis áramtermelőket. A puding próbája Székesfehérvár és Balatonfüred térségében lesz.

Elsőként a székesfehérvári Agresol Hungary Kft. és a balatonfüredi Energo Hungary Kft. került be aggregátorként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartásába.

Az aggregátor a hazai villamosenergia-kereskedelem új típusú szereplője: segítségével a kis méretű áramtermelők – háztartások, társasházak vagy kisvállalatok – is aktív szereplőivé válhatnak az árampiacnak.

E – jellemzően megújuló forrást használó – termelők tevékenységét célszerűbb nagyobb rendszerekben kezelni, mert amellett, hogy külön-külön szerény mennyiségű áramot termelnek, már nagyon sok van belőlük, emiatt nem hatékony a velük való, egyesével történő üzleti kapcsolattartás.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A kis méretű, önmagukban gyenge szereplők termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, melyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira, mint például a rugalmassági piac. Az aggregátorok segítségével a most még többnyire végfelhasználóként definiált háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a rendszernek

– magyarázta a hivatal közleményében a MEKH elnöke, Horváth Péter János.

Agresol Energo Hungary aggregátor MEKH
Kapcsolódó cikkek