Jelentősen, mintegy 20 százalékkal emelkedett az európai gázár kedden kora délután a hétfői záróértékéhez képest, miután már 15. napja fordított irányba, nyugatról kelet felé tart a gáz továbbítása a Jamal-Európa gázvezetéken, és a meteorológusok előrejelzése szerint 

ismét téliesre fordul az időjárás Európa jelentős részén. 

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, februári határidős jegyzésében 94,5 eurón jegyeztek 1 megawattórát 14.30 órakor. 

Ez 17,5 százalékos emelkedés hétfőhöz képest, de kedden napközben ennél magasabban, 98 dollár körül is állt februárra. 

Fotó: ALEXEY VITVITSKY / AFP

Az Oroszországból – Fehéroroszországon és Lengyelországon át – Németországig tartó közel 2 ezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken december 21-én állt le kelet felől a gáztovábbítás, majd ellentétes irányba indult el a gáz, Németország felől Lengyelországba, és ezzel már 15. napja áramlik a földgáz nyugatról keletre. 

A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést. 

A gázvezeték évi kapacitása 32,9 milliárd köbméter. Kedden Németország felől óránként 954 ezer köbméter földgáz áramlik Lengyelországba, ami csaknem 70 százalékkal több a hétfői mintegy 560 ezer köbméternél.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy Németország a túlfűtött piac enyhítése helyett inkább továbbértékesíti az orosz gázt Lengyelországnak és Ukrajnának, és a német gázimportőrökre hárította a felelősséget a Jamal-vezetéken történő áramlás megfordulásáért és az árak robbanásszerű emelkedéséért. 

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, 

és kínálata kulcsfontosságú, amikor a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése.