Az elmúlt napokban a június első két hetére jellemző mennyiséghez hasonló volumenű földgáz érkezett Magyarországra az FGSZ határkeresztező vezetékein keresztül – válaszolt a VG-nek a hazai földgázrendszer irányítója. Lapunk az Európába történő orosz gázkivitel csökkenése kapcsán és annak esetleges hazai hatásáról érdeklődött. Az FGSZ azonban jelezte, hogy a szállításokban nem tapasztalt számottevő változást, több határponton is folyamatos a beszállítás Magyarországra. 

Russia TurkStream Pipeline
Fotó: Sputnik via AFP

Hangsúlyozta továbbá, hogy a gázvezetékek üzemeltetésével együtt járó tervezett karbantartásokból fakadóan egy-egy határpont kiesése vagy korlátozása esetén, a többi határponton megfelelő kapacitás áll rendelkezésre az ország folyamatos ellátásához és a hazai tárolók töltéséhez.

Az elérhető forrásokról szállítási rendszerüzemeltetőként nem tudunk nyilatkozni, azonban fontos kiemelni, hogy a rendkívüli piaci körülmények dacára, az előző év azonos időszakához képest még valamelyest növekedett is a rendszerünkön forgalmazott földgáz mennyisége

– szögezte le a társaság. A fentiekkel egybecsengően nyilatkozott délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Egyelőre megnyugtató válasz érkezett a hazai gáztőzsde, a CEEGEX tulajdonosától, a Mavir Zrt-től is. Eszerint a napi kereskedett mennyiségekben nem látunk változást június korábbi időszakához képest, a másnapi szállítású termék ára pedig együtt mozog a nyugat-európai spot gáztőzsdékkel.

Tőzsdéken a kereskedett mennyiség a több lokális tényező függvénye, elsősorban a magyar piacon már meglévő kereskedői pozíciók optimalizálása, másrészt a hazánk határkeresztező vezetékein mozgó mennyiségek befolyásolják

– magyarázták.