Augusztus 10-től tilos az Európai Unióba behozni, illetve a területén keresztül továbbítani Oroszországból érkező szenet és más fosszilis tüzelőanyagot. A döntés az Oroszország elleni ötödik uniós szankciócsomag egyik eleme. Nem importált orosz szenet az Egyesült Királyság sem. Az orosz szén hiányozni fog a magyar piacról, erről a VG többször beszámolt.

RYBINSK, RUSSIA - APRIL 19: A view from the Borodinsky coal mine, which is an opencast coal mine, operated by SUEK, producing 22 million tonnes per annum, next to the village of Borodino, in the Rybinsk district of the Krasnoyarsk region, Russia on April 19, 2022. Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Alexander Manzyuk / Anadolu Agency via AFP

Az közleménye szerint az évi 8 milliárd dollárnyi uniós szénimport fele érkezik Oroszországból. 

Nyikolaj Szulginov orosz energiaminiszter az Oilcapital cikke szerint közölte, hogy az megtagadása esetén az orosz szenet alternatív piacokra irányítják.

Az Interfax azt írja, hogy Oroszország tavaly 438,4 millió tonna szenet termelt, ebből 223 millió tonnát exportált. A mennyiségből 50,4 millió tonna jutott Európába, a teljes uniós szénimport kicsit több mint fele. Ugyanekkora volt a Kínába irányuló orosz szénkivitel nagysága, de azt az orosz energiaminisztérium februári közlése szerint egy kormányközi megállapodás alapján négy-öt év alatt évi 100 millió tonnára növelik. India tavaly 8 millió tonna orosz szenet vásárolt, ehelyett majd 40 millió tonnát fog.

Az orosz szénimportra vonatkozó embargóra számítva az Európai Unió növelte importját: 2022. március–májusban az európai országok 28 százalékkal több szenet vásároltak, mint a tavalyi év azonos időszakában – erről a Vedomosztyi számolt be. A fő importőrök Németország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia voltak.