A Roszatom 49 százalékosra növelte részesedését a legnagyobb oroszországi logisztikai és fuvarozási holdingban, a Gyelo csoportban. 

Delo kikötő Gyelo
Fotó: Delo-group.com

A Gyelo tengeri konténerterminálokat üzemeltet az Azovi-tengerben (amely a Fekete-tenger északi öble), további balti és távol-keleti területeket, komplett vasúti konténerterminál-hálózata, konténerflottája és szerelőplatformja van. A csoport szállítási és logisztikai üzletágát a multimodális fuvarozó Ruscon és az intermodális konténereket üzemeltető TransContainer alkotja, amely a teljes 1520-as szabványú vasúthálózaton a legnagyobb konténer- és platós flottával rendelkezik és üzemelteti.

A tulajdonhányad növelését azzal a vállalati stratégiával magyarázta közleményében az orosz atomholding, amely az új értékláncokban való megjelenést és a logisztika erősítését célozza.

A Gyelo csoport már több mint két éve sikeresen szállítja a Roszatom által épített, a világ számos részén működő atomerőművekbe multimodális szállítási megoldásaival a küldeményeket.

Nem tétlenkedik közben maga a Gyelo sem: néhány nappal a Roszatom részesedésnövelése után felvásárolta a Sakhalin Shipping Companyt (Sasco), a Távol-Kelet egyik legnagyobb árufuvarozóját. 

A Sascónak 13 tengeri hajója van, ebből egy konténerszállító hajó, a többit szárazrakomány-hajó, illetve komp.

A Sasco végzi az összes orosz belföldi tengeri szállítás kétharmadát.