Új részleteket ismertet a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet arról, hogy idején mely felhasználók jogosultak egyetemes áram- és gázszolgáltatásra (ESZ). A rendelet az Ukrajnában folyó háborúra, a humanitárius katasztrófára, valamint ezek lehetséges magyarországi hatásainak mérséklésére hivatkozva született. A rendelet augusztus 1-jétől addig alkalmazandó, amíg hatályát nem veszíti az ukrajnai háború és humanitárius katasztrófa hazai következményeinek elhárításáról szóló törvény.

rezsi
számla
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A túllépőknek tőzsdei árra kell készülniük

Az egyetemes szolgáltató az új szabály szerint naparányos elszámolást alkalmaz: a felhasználónak kiállított számlában a kedvezményes mennyiséget az éves kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján határozza meg, az e feletti részt pedig versenypiaci áron. Ez utóbbi elszámolásakor az euróban megadott piaci vagy tőzsdei árak forintra történő átszámításakor az MNB által megállapított, tárgyhónap utolsó munkanapján érvényes deviza-középárfolyamot kell alkalmazni. A gáz esetében a Ceegex árait kell használni. Ennek kapcsán a kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy az ESZ-rendelet 7. § (7) bekezdése szerinti jogkövetkezmény alkalmazásakor tőzsdei árként a Ceegex másnapi súlyozott átlagárat kell alkalmazni. A hivatkozott paragrafus említett bekezdése szerint azzal, aki a 7. bekezdés alapján nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, 2022. július 31-én megszűnik az egyetemes szolgáltatóval az érintett áramvásárlási szerződés. Ám az ügyfél azon időszak végéig, amíg az egyetemes szolgáltató ellátta, nem minősül szerződés nélküli vételezőnek.

A gázszámla kiállítása a felhasználói adatszolgáltatáson vagy az elosztói leolvasáson, illetve a leolvasást helyettesítő becslésen alapul. Az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetében az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített, a fogyasztási jelleggörbén alapuló kedvezménymeghatározást kell alkalmazni.

Tizenöt napon belül kell jelentkezni

Így számol az egyetemes szolgáltató akkor is, ha nem kapja meg az egyetemes szolgáltatásra való jogosultságot alátámasztó iratot az általa megjelölt legalább 15 napon belül. Viszont, ha az érintett dokumentum beérkezik hozzá a megjelölt határidő lejárta utáni 15 napon belül, akkor a szolgáltatónak úgy kell eljárnia, mintha időben megkapta volna. Az a nem lakossági felhasználó, aki az egyetemes szolgáltatást 2022. június 18-án kezdte el igénybe venni, és az ESZ-rendelet vagy e rendelet alapján nem jogosult az egyetemes szolgáltatás igénybevételére, erről az érintett felhasználási hely megjelölésével az őt ellátó egyetemes szolgáltatónál 2022. augusztus 15-ig köteles nyilatkozni.

Lehet mikrovállalkozás az épületben

Azok az épületek, amelyekben lakások és mikrovállalkozások is vannak, akkor maradhatnak a gáz-ESZ-ben, ha óránként legfeljebb 20 köbméter gázt vásárolnak, a bennük lévő, műszakilag megosztott, önálló lakások száma legfeljebb annyi, mint az egyéb célú helyiségeké, továbbá a felhasználási helyek éves fogyasztása nem éri el a megengedettet.