Két, Roszatom-alapítású cég gyárt majd szélturbinalapátot, miután az e termékeket helyben előállító dániai Vestas kivonul Oroszországból. A két orosz társaság a Novavind és Jumateksz. A Roszatom ráerősít a szélerőművek alkatrészeinek helyi gyártására is.

A,Row,Of,Windmills,(wind,Turbines,With,Rotating,Blades),Against
A row of windmills (wind turbines with rotating blades) against the backdrop of autumn field. Adyghe wind farm from many towers of wind turbines. Wind power complex of Rosatom.
A gyártás 2025-ben indulna, mintegy 400 fővel. Fotó: Shutterstock

A korábbi dán leány telephelyén 

A hírt az orosz állami atomholding a vállalati lapjában ismertette, miután a vezérigazgató, Alekszej Lihacsov beszámolt róla a Composites Without Borders fórumon. Alekszej Lihacsov úgy értékelte, hogy „a szélenergia erőteljes lendületet ad a kapcsolódó iparágak fejlődésének, beleértve a kompozitot is. Ezért a Jumateksz és a Novavind haladéktalanul fejleszti az ehhez szükséges képességeit, és a lehető leghamarabb leszállítja az első, belföldi gyártású lapátokat a Roszatom szélerőműveihez. 

A Roszatom eddig az LM Wind Powertől, az amerikai General Electrics dán részlegétől vásárolta a lapátokat. 

Sajátja várhatóan 2025-től lesz, mégpedig évi 360 darab. 

A beruházás indításához több mint 2 milliárd rubelre lesz szükség, ez körülbelül 9,1 milliárd forint. A vállalkozás az MS-21 repülőgépekhez szárnyakat gyártó Aerocomposite cég telephelyén fog működni, ahol előzőleg a szélturbinák legnagyobb gyártója, a Vestas leányvállalata termelt. Az új gyár mintegy 400 fős lesz. Alekszej Ruszkih, Uljanovszk régió kormányzója szerint a térség erőteljes ipari és kutatási bázisa lehetővé tette, hogy a régió a kompozit anyagokat használó nagy ipari projektek platformjává váljon, és dolgozókat képezzen az érintett ipar számára. (Egy másik hír szerint a Novavind és a mianmari Primus Advanced Technologies 172 megawatt összteljesítménnyel szélerőműveket épít majd Mianmarban.) 

Saját alapanyag, amerikai cégtől vett eszközzel

A lapátok anyagát is a Roszatom gyártja majd. Tavaly decemberben a Jumateksz megvásárolta az amerikai Owens Corning eszközeit, köztük egy üvegszálas üzemet Gusz-Hrusztalnijben. (A város a Vlagyimiri körzetben, az Oka folyó közelében van.) Az üzemben korrózióálló üvegszál készül előfonatok (kötegek) és nedves aprított szálak, üvegszálak formájában különféle célokra, beleértve a szélturbinák lapátjait is.

Per a Vestas-leány ellen, bajban a Fortum

A lap felidézi, hogy a Vestas 2022-ben mondott fel egy speciális beruházási szerződést, ennek részeként felbontotta a megállapodásait is a beszállítókkal. Elbocsátott mintegy 450 alkalmazottat, és eltávolította a berendezéseket a műhelyekből. Egyes formák és a gyártósor egyéb alkatrészei azonban raktáron vannak. Tart a Vestas Manufacturing Rus nevű cég felszámolása. Az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium beperelte a dán cég leányvállalatát a szerződés felbontásával összefüggésben elmaradt adótartozások behajtása érdekében. A követelés 69,34 millió rubeles. A lapátokat a Vestas Manufacturing Rus szállította az orosz Fortum, az azonos nevű finn cég által épített szélerőművekhez. A Fortum is el akarta hagyni Oroszországot, de a hatóságok tilalma miatt nem tudta eladni az eszközeit. Egyelőre tisztázatlan azoknak a szélerőműveknek a sorsa, amelyekkel a Fortum rekordalacsony áramárat kínálva nyerte meg a tendert.