Éves átlagban 136 gigawattóra új szélerőművi kapacitás létesítésével számol a Global Wind Energy Council (GWEC) nevű iparági szervezet 2027-ig szóló kitekintésében.

szélpark
Fotó: Shutzterstock

A tavaly a világ szélerőmű-kapacitásai 907 megawattórára emelkedtek a 2021-es 78-ról, így az idén várhatóan átlépi az egy terawattórás lélektani határt. A GWEC becslései szerint

 az évtized végére 1,2 terawattórára nő a szélerőművek globális kapacitása, azonban ez is mindössze a 68 százaléka annak, ami földünk átlaghőmérséklet-növekedésének évi másfél százalékos lassításhoz szükséges lenne.

Az ágazati szövetség szerint félő, hogy a beszállítói láncok nem győzik a keresletet kielégíteni. Számításaik szerint az európai turbina-összeszerelő kapacitásokat meg kéne duplázni ahhoz hogy 2026 után képesek legyenek leszállítani a kontinens megnövekedett rendeléseit. A kapacitáshiány az évtized második felében válik súlyosabbá, főleg az erőművek lapátjai és a generátorok esetén. Ennek hátterében az áll, hogy Európa és az Egyesült Államok is igyekszik centralizálni, helyi gyártókra bízni a termelést, versenyre kelni az egyre növekvő kínai gyártókapacitásokkal.