BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre már tesztelhetik az első török atomerőművet

Ankarai látogatása során ellenőrizte a Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov a társaság törökországi atomerőmű-beruházásának állapotát, és tárgyalt az ország energiaminiszterével, Alparslan Bayraktarral. A Földközi-tenger partján álló létesítmény kétszer akkora lesz, mint majd Paks II. Négy blokkjából az első építése már 2018-ban megkapta az összes engedélyt.

Ankarai villámlátogatásra szakított időt kedden Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója, miközben a holnapi és holnaputáni, szentpétervári Oroszország–Afrika csúcstalálkozóra készül. Ankarában felmérte a törökországi Akkuyuban folyó atomerőmű-építés állapotát, és tárgyalt Alparslan Bayraktarral, ​​az energiaügyi és természeti erőforrásokkal foglalkozó török miniszterrel.

Akkuyu Nükleer
Tartják az ütemtervet a török atomprojekt kivitelezői.
Fotó: Akkuyu Nükleer

 

Jövőre betölthetik az első adag üzemanyagot

A hírről az orosz Izvesztyija számolt be a török miniszter Twitter-bejegyzése alapján, de a tárgyalások konkrét témájáról nem közölt részleteket. A Világgazdaság úgy tudja, hogy bár a rendszeres rutinlátogatások egyikéről volt szó – miután Alekszej Lihacsov személyesen felel a projektért –, de volt miről tárgyalni: Törökország első atomerőművének első blokkját a 2010-ben aláírt orosz–török kormányközi megállapodás szerint az összes építési engedélyének kézhezvételétől számított 7 éven belül üzembe kell helyezni, márpedig az első blokk építési engedélye 2018-ban megszületett. Vagyis 2025-ben már áramot kell termelnie az egységnek. 

Az atomerőműnek ugyanolyan, 1200 megawattos, 3+ generációs VVER blokkjai lesznek, mint majd Paks II.-nek, csakhogy míg az Akkuyuban épülő létesítmény négy egységből áll majd, a magyarországi kettőből.

A négy blokk teljes kapacitással évente körülbelül 35 milliárd kilowattóra áramot tud majd előállítani. Az első blokk nukleáris üzemanyaga ez év áprilisában már meg is érkezett a helyszínre, erről a Világgazdaság is beszámolt. Az első blokk már szerkezetkész, a belső szerelésnél tartanak. A tervek szerint jövőre behelyezik az első adag üzemanyagot, és kezdődhet a próbaüzem.

Már a helyszínen van a szimulátor is

Két hete is volt egy látványos előrelépés: telepítettek a török atomerőmű területén egy szimulátort, azaz a létesítmény energiarendszerének és a vezérlőegységek pontos mását. Ezen tartanak majd gyakorlati oktatást az erőmű személyzetének a létesítmény üzembe helyezése előtt. Az orosz tulajdonú beruházótársaság, az Akkuyu Nükleer közzététele szerint a szimulátor lényegében az atomerőmű reaktorainak tápellátási és vezérlőrendszereinek digitális ikertestvére. Valós idejű szimulációt biztosít majd az erőmű összes üzemmódjához. Természetesen a Paks II. projektnek is része egy szimulátor telepítése, de erre később kerül sor. 

A múlt év óta már folyik a Szentpétervár melletti Leningrád II. atomerőműben a két új paksi blokk személyzetének kiképzése az ottani szimulátoron.

Az Akkuyu atomerőmű építése az első olyan nukleáris ipari projekt a világon, amelyet a „Build-Own-Operate” modellel valósítottak meg. Az építkezés több mint 20 milliárd dollárba kerül, a munkában több mint 400 nagyvállalat vesz részt. Orosz tulajdonosának jogában áll a projektrészvények 49 százalékát eladni más befektetőknek. E 49 százalékot, vagy a projekttársaság kisebbik részesedését egyetlen befektető vagy több vállalat is megvásárolhatja, de ehhez szükség van a török ​​fél jóváhagyására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.