Megérkezett az első adag fűtőelem a törökországi Akkuyuban épülő atomerőműbe. Mivel ez mérföldkő az első ilyen török létesítmény építése során, a fűtőelemeknek a telephelyre való szállítására a két ország vezetői – Vlagyimir Putyin orosz és Recep Erdogan török elnök – egy videokonferencia keretében jelképes engedélyt adtak a Roszatom hírlevele szerint.

The ceremony of the delivery of the first batch of nuclear fuel to Akkuyu NPP. 27 April 2023The ceremony of the delivery of the first batch of nuclear fuel to Akkuyu NPP. 27 April 2023 The ceremony of the delivery of the first batch of nuclear fuel to Akkuyu NPP. 27 April 2023The ceremony of the delivery of the first batch of nuclear fuel to Akkuyu NPP. 27 April 2023
Артем КурышовАртем Курышов
A török áramigény tizedét elégíti ki az atomerőmű.
 Fotó: Roszatom

Az atomerőműnek négy orosz tervezésű, 1200 megawattos blokkja van. A projekt egésze a Roszatom orosz állami vállalaté, amely a 100 százalékából adott feltételek mellett 49 százalékot el is adhat a kormányközi megállapodás szerint. A megállapodás kiköti, hogy az atomerőmű első erőművi blokkját az összes építési engedély megszerzésétől számított 7 éven belül kell üzembe helyezni. Mivel az 1. blokk építési engedélyét 2018-ban szerezték meg, a határidő 2025. Ugyanakkor az Atommedia nevű török szakportál korábbi cikke szerint a projektben érintettek a friss nukleáris üzemanyag idei átvételét célozták meg, amire április 27-én sor került. Az efféle gyorsítás nem jellemző az atomerőművek építése során.

A majdani Paks II.-nél kétszer nagyobb teljesítményű atomerőmű építéséről – amely Törökországban az első – 2015-ben állapodtak meg. A beruházás 20 milliárd dollárba kerül.

Épül a dupla védőburkolat

Az ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom főigazgatója elmondta, hogy az Akkuyu projektben több mint 400 török cég vesz részt, vagyis Törökország már kialakította a saját nukleáris ipari klaszterét. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az atomenergia jót ad, de felelősséggel is jár. A NAÜ éppen segít a beruházás kezdetétől a biztonsági előírások betartásában.

Az Atommedia oldal néhány napja a beruházás egy másik jelentős lépcsőjéről is hírt adott. Április 15-én telepítették az atomerőmű második erőművi blokkjának reaktorépületében a belső konténment (védőburkolat) negyedik szintjét, amely az erőmű biztonsági rendszerének alapelemeihez kapcsolódik. A belső védőburkolat acélbélésből áll és speciális betonkeverékből készül, míg a külső vasbetonból. 

Úgy tervezték, hogy ellenálljon a szélsőséges külső hatásoknak – akár 9-es erősségű földrengéseknek, szökőáraknak, hurrikánoknak és ezek kombinációinak.  

Az Akkuyu Atomerőmű fedezi Törökország villamosenergia-szükségletének 10 százalékát.