Ma alá lehetett írni a Paks II. beruházás kivitelezési szerződésének módosítását is, annak köszönhetően, hogy augusztus 6-án hatályba lépett a projekt másik, a finanszírozásra vonatkozó megállapodásának a módosítása is – ismertette sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A szerződések módosítására a megváltozott körülmények és amiatt volt szükség, hogy gyorsítani lehessen a kivitelezést. 

Paks2 látványterv
Az atomenergiára szükség van az ország hosszú távú, stabil és megfizethető árú energiaellátása érdekében.
 Fotó: Paks2.hu

A gyorsítást és egyben az eljárások könnyítését a kivitelezési szerződés egyes pontjai teszik lehetővé. A mostani aláírás mérföldkő abból a szempontból – mutatott rá a miniszter –, hogy lezárult az előkészítés, és indulhat a tényleges kivitelezés szakasza. A blokkok résfalának építése napi 24 órában folyik a területen, tegnapelőttig 467 méter készült el belőle, ami az 5. blokkhoz szükséges hossz 17 százaléka. Hamarosan indul a 6. blokk talajának a kitermelése. Közben már gyártják a hosszú beszerzési idejű berendezéseket, az ősszel pedig kezdődik a talajszilárdítás. A miniszter emlékeztetett, hogy nemzetközi projektről van szó. (A finanszírozási szerződés módosításáról ebben a cikkben írtunk.)

Paks II. a garancia a stabil energiaellátásra

A beruházás kapcsán Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország hosszú távú, stabil és megfizethető árú energiaellátása szempontjából az ország földrajzi és más adottságai alapján az atomenergia a válasz. Erre a Paks II. beruházás a garancia. Mivel pedig az energiaellátás szuverenitási kérdés,

minden olyan gáncsoskodást, amely a beruházás ellehetetlenítésére irányul, a szuverenitásunk megsértésére irányuló cselekedetnek tekintünk. Tudjuk, hogy Magyarország ellenfelei gáncsolják a projektet. Ez fordítva is igaz: aki gáncsolja a projektet, az ellenfél

– közölte. Felidézte, hogy az energiamix meghatározása nemzeti hatáskör, Paks II. kritikus fontosságú nemzeti érték. A beruházást semmilyen szankció nem sújtja, ebben persze Magyarországnak is szerepe van.