A Paks II.-vel kapcsolatos finanszírozási szerződés módosítása a napokban a Magyar Közlönyben is megjelenik majd, és az itthoni publikáláshoz képest Magyarországnak 30 napja lesz egyben rendezni ezeket a tételeket egy új orosz intézmény felé, mivel a hitelt eddig folyósító orosz állami bank nyugati szankciók hatálya alatt áll – írta meg a Portfolio

Fotó: Paks II.

A jegyzőkönyvet még a magyar kormányfőnek is alá kell írnia, és ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben ahhoz, hogy hatályba is lépjen a nemzetközi megállapodás módosítása. 

A portál szerint ez napokon belül megtörténik.

Idén februárban 28 millió euró, mintegy 10,6 milliárd forint volt a lehívott hitelkeret állománya, így a rá felszámított éves 3,95 százalékos kamat az elmúlt másfél évre mintegy 630 millió, ehhez adódik még hozzá a 2021-es és 2022-es évben nem felhasznált hitelkeretek 0,25 százalékos rendelkezésre állási díja, ez összesen néhány milliárd forintnyi halaszott fizetést fog jelenteni – olvasható a cikkben.

Sem a korábban is rögzített 10 milliárd eurós hitelkeret, sem a futamideje, sem a kamata nem módosul, mindössze néhány rendezetlen pénzügyi tétel kifizetésének rögzítéséről van szó, illetve több technikai módosítás történt a megállapodásban – írja a Portfolio.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy épül a két új paksi atomblokk résfala, amelyre a blokkok alatti munkagödrök mélyítéséhez van szükség. Augusztusban indulhat a hatos blokk alatti talaj kitermelése is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júniusban elmondta, hogy a hatos blokk alatti talajkitermelés augusztusban indul, továbbá a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek véglegesítése is a tervek szerint halad.