Az elvárásoknak megfelelően működött tavaly a négy magyarországi nukleáris létesítmény az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) biztonsági értékelése szerint, amely azonban a kisebb problémák miatt fokozottabb hatósági felügyeletet tart szükségesnek.

BME TTK
oktatóreaktor
Megnőtt tavaly az oktatóreaktor jelentésköteles eseményeinek száma.
Fotó: BME TTK

Pakson is ki kellett vizsgálni egy esetet

A nukleáris létesítmények biztonságosságának egyik fő mutatószáma a jelentésköteles műszaki zavarainak száma. Fontos, hogy ezen események száma a négy hazai létesítmény esetén egymással nem hasonlítható össze a nagyon eltérő üzemeltetésük miatt. Szintén ugyanebből az okból az is különböző, hogy mely létesítménynél mi számít jelentéskötelesnek. A paksi atomerőmű például a karbantartások és a tervezett teljesítménycsökkentések idejétől eltekintve folyamatosan és nagy teljesítménnyel termel, míg a Budapesti Műszaki Egyetem oktatóreaktora és a budapesti kutatóreaktor nem, a kiégett kazettát átmeneti tárolójának (KKÁT) pedig nem is az energiatermelés a feladata. A létesítmények biztonsági állapotát ezért helyesebb a saját korábbi adataikkal összevetni. 

Az atomerőműben tavaly négy jelentésköteles esemény történt, míg a 2015 utáni minden egyes évben legalább 10, de például 2020-ban már 20. A négy 2022-es esemény egyike december 2-án, a 4. blokk karbantartása utáni újraindítás során amiatt következett be, mert egy előállt helyzetre (figyelmeztető jelzés) a kezelési utasítás nem tartalmazott elég részletes instrukciót. Bár az eseménynek nem volt jelentős hatása a nukleáris biztonságra nézve, az esetet kivizsgálták és javító intézkedéseket hoztak. 

Nem mindegy az események súlyossága sem. Azt ezt jelző, hétfokozatú nemzetközi INES-skálán minden 2022-es paksi esemény skála alatti volt. 

INES 1 vagy magasabb besorolású esemény nem volt Pakson 2012 óta.

Alacsonyan maradt – ezen belül csökkent is – a munkavállalókat ért kollektív dózis mennyisége is. 

Két másik létesítmény is adott feladatot

A kutatóreaktorban egyáltalán nem volt jelentésköteles esemény, ezek száma 2015 és 2021 között 2 és 5 között mozgott. Az oktatóreaktorban viszont 6 is történt, amit az OAH soknak tart. (2015-ben és 2016-ban nem volt egy sem, és utána is csak 1, 2, 2 majd 3.) A 6 tavalyi közül 5 a biztonságvédelmi rendszer meghibásodással állt kapcsolatban. A hivatal jelzi, hogy az oktatóreaktor biztonságvédelmi rendszereinek meghibásodásai a rendszerek elöregedésével hozhatók összefüggésbe. 

Megugrott, 6-ra nőtt a KKÁT jelentésköteles eseményeinek a száma 2022-ben, ráadásul ebből 1 INES 1-es besorolást kapott. (Elmaradt az egyik tárolócsőcsoport gázterének feltöltése.) A megelőző hét évből négyben viszont nem történt semmi jelentenivaló, és a másik három mindegyikében is csak 1. 

A KKÁT-ban a dolgozókat ért kollektív dózis is megugrott kissé, de ezt az okozta, hogy az előző évekéhez képest nőtt a kiégett fűtőelemek betárolása és nagyobb volumenűek voltak a karbantartások is. Az OAH az oktatóreaktorban és a KKÁT-ban történt nagyobb esetszámok miatt indokoltnak tartja a létesítmények fokozottabb hatósági felügyeletét.

 

 

Az asztalon Paks II. dokumentumai  

Az OAH 2022 augusztus 25-én kiadta a két új paksi atomblokk létesítésének és előzetes nukleárisbaleset-elhárítási tervének engedélyét, továbbá kijelölte e blokkok biztonsági övezetét. A létesítési engedélyben azonban hatósági visszatartási pontokat határozott meg. E szerint nem kezdhető meg a nukleáris biztonság szempontjából fontos építmények létesítése, amíg a fővállalkozó Paks II. Zrt. be nem nyújtja az OAH-nak a frissített előzetes biztonsági jelentését, és az OAH annak a megfelelőségéről írásban nem nyilatkozik. A jelzett dokumentumot az OAH megkapta, az értékelésén jelenleg is dolgozik.

A hivatal 2022. december 9-én engedélyezte a Bátaapátiban működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló átalakítását. A munka során többek között új vasbeton medence épül és híddarut telepítenek az új hulladékcsomagok majdani betárolásához, de változik a tárolókamrák kialakítása is.

Az ukrajnai háború nukleáris biztonsági kockázatot jelent

Az atomhivatal leszögezi, hogy az orosz–ukrán konfliktus változatlanul komoly kihívást jelent az Ukrajnában működő nukleáris létesítmények biztonságos üzemeltetése szempontjából. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek legalább 11 nukleáris biztonsági és védelmi szakértője van egyidejűleg Ukrajnában. Ez év áprilisára lekapcsolták Európa legnagyobb atomerőművének, a zaporizzsjainak az ősszel beüzemelt, fűtésre használt két reaktorblokkját is. Azóta a létesítményben csak egy reaktor igényel hűtést. A nemzetközi közösség folyamatosan küld Ukrajnába olyan segélyszállítmányokat, amelyek révén növelhető az ország nukleárisbaleset-elhárítási felkészültsége.