A Világgazdaság összegyűjtötte az MVM Optimumtól, az E.ON Hungáriától és az Opus Titásztól kapott válaszok alapján, hogy mire számítson az a jelenlegi vagy majdani háztartási napelem-tulajdonos, aki energiatároló telepítésével optimalizálná megújuló alapú áramtermelő és felhasználói rendszerének működését. Fontos dolgok derültek ki.

napelem
A legjobb egy csomagban rendelni a napelemet és az energiatárolót.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

Eddig alig volt lakossági érdeklődés, de majd most!

Először a rossz hír: az Opus Titász jelenleg nem telepít energiatárolót lakossági ügyfeleinek, arról pedig nincs információja, hogy ügyféltulajdonú energiatároló kapcsolódott volna a hálózatára. Az E.ON és az MVM telepít tárolót, de e társaságok is azt tapasztalták, hogy Magyarországon még kevés ilyen berendezés működik. Az E.ON úgy tudja, hogy inkább csak a lakossági ügyfelek telepítettek, akik szigetüzemben működtetik a napelemüket, de a társaság az érdeklődés növekedésére számít a Plusz Programmal járó 66 százalékos állami támogatásnak köszönhetően. Az MVM „a változó piaci környezetben a tárolók szerepének növekedését várja lakossági és üzleti szinten is”. A forrásra 2024. január 15-től lehet pályázni.

Ám van egy fontos műszaki feltétel

Meglévő napelemes rendszerekhez utólag az E.ON és az MVM Optimum is azzal a műszaki feltétellel tud energiatárolót telepíteni, ha az ügyfélnek már van az akkumulátor kezelésére alkalmas hibrid invertere. Ha nincs, akkor a meglévőt ki kell cserélni, ebben mindkét társaság segít. 

A hibrid inverter – magyarázta az MVM Optimum – a termelt villamos energia helyben történő felhasználásának előnyben részesítése mellett az aktuális energiaigényt szükség esetén a hálózatról pótolja ki. A fel nem használt többletet elraktározza az energiatárolóban, vagy betáplálja a hálózatba.

Ahol a már beüzemelt inverter lehetővé teszi a tároló beépítését, ott a pótlólagos beruházás költséghatékony lehet, ahol pedig az említett csere lehet szükséges, az megfontolandó. A legegyszerűbb azonban az új napelemrendszer telepítése, mert akkor már a tervezéskor figyelembe vehető az energiatároló integrációja, így a teljes rendszer ennek megfelelően tervezhető és engedélyeztethető.

Mekkora teljesítményű energiatároló a pont jó?

A megfelelő energiatároló kiválasztása a teljesítménye szempontjából elsősorban a következőkön múlik a három társaságtól kapott válasz szerint:

  • a meglévő napelemes rendszer teljesítményén,
  • az ügyfél által felhasznált energiamennyiségen,
  • a felhasznált energia időbeli eloszlásán, vagyis az ügyfél fogyasztói profilján,
  • az elszámolás módján,
  • a beruházástól elvárt megtérülési idejétől.

Ezek után egy átlagos teljesítményű háztartási naperőműhöz mekkora tárolót érdemes beszerezni? Az E.ON válasza szerint egy átlagos napelemes rendszer mérete 5-7 kilowatt fotovoltaikus teljesítmény (kWp) körül mozog. Ha a fogyasztás és a termelés nagyobb része egy adott napon belül nagyjából egy időbe esik, tehát a megtermelt energia nagy részét rögtön el is használja az ügyfél, akkor kisebb tároló is elég, ellenkező esetben nagyobb javasolt. A gyártók az inverter kapacitásához mérten 1,5-2-szeres tárolókapacitást ajánlanak az ügyfélprofiltól függően. Ezek a tárolók, ha egyáltalán nincs napelemes termelés, néhány napig képesek a háztartást árammal ellátni.

Az MVM az 5-6 kilowattos napelemrendszert nevezte átlagos teljesítményűnek, amihez a legtöbbször egy 10 kilowattóra tárolókapacitású energiatároló beépítését javasolja.

Az energiatároló kapacitása moduláris felépítésű, azaz a modulok egymásra helyezhetők, és akár a későbbiekben is tovább bővíthetők.

A lakossági szegmensben az MVM által kínált márkák tárolókapacitása 5–12 kilowattóra közötti. Beépíthető nagyobb is, de a lakossági szegmensben a társaság tapasztalata szerint az előbbi kapacitással lefedhető az igények jelentős része. Üzleti ügyfeleinek persze lényegesen nagyobb, akár megawattóra nagyságrendű kapacitású tárolót is kínál a társaság.

Csak bevált termékekkel  

Az E.ON által kínált akkumulátorok jellemzően 6–23 kilowattórásak, de a társaság ettől eltérő igényekre is tud ajánlatot. Az E.ON Solarhome holnapon feltüntetett invertertípusokon kívül Sungrow, Solax és BYD gyártmányú akkumulátorok szerepelnek a portfóliójában. Fontos, hogy minden hibrid inverter csak bizonyos típusú akkumulátorral működik megfelelően, tehát főként a meglévő vagy új inverter határozza meg, hogy a társaság milyen akkumulátort ajánl mellé.

Az MVM Optimum a piacon már bevált, megbízható gyártók energiatárolóit kínálja, például a Huaweiét és a Solaxét, de folyamatosan vizsgálja további beszállítók bevonásának lehetőségét. Hangsúlyozta, hogy kínálatát a magas minőség és a megfizethető ár figyelembevételével alakította ki, mivel pedig az energiatároló beépítése jelentős beruházás az ügyfélnek, az MVM által kínált termékek rendelkezésre állásának hosszú távon is magas fokúnak kell lennie.

A döntő kérdés a pénz

Azt, hogy jellemzően mennyiből hozható ki egy lakossági energiatároló-beruházás, jelenleg elsősorban a Napenergia Plusz Program határozza meg. A legnagyobb érdeklődés ugyanis az ebben kínált 66 százalékos állami támogatásra van az E.ON-tól kapott válasz szerint. A program a napelemes és akkumulátoros rendszerekre bruttó 7,6 millió forintban maximalizálja a költséget, ebből 5 millió forintot fedez a pályázat.

A támogatásban meghatározott maximális rendszerméret 5 kilowattos inverter és 10 kilowattóra tároló kapacitás. A pályázatban szereplő felső költséghatár összegéből egy átlagos méretűnek nevezhető rendszer jelenleg is telepíthető.

Az MVM e kérdés kapcsán annyit között, hogy a beruházás pontos összege ügyfelenként eltérő, az adott helyszín és a pontos igények megismerése után kalkulálható.

Soknak ígérkezik a munka

Mindkét társaság hatalmas alvállalkozó csapattal szolgálja ki az e szegmensben jelentkező igényeket. Az E.ON-nál a több tízezernyi telepítés és napelemes piaci tapasztalatnak köszönhetően megbízható partneri hálózat alakult ki a napelemes rendszerek és tárolók telepítésére. „Alvállalkozóinkat szigorú feltételek szerint választjuk ki, így biztosítva ügyfeleinknek az E.ON-tól elvárt minőséget” – közölték. Pont, mint az MVM Optimumnál: a társaság országos alvállalkozói partnerhálózatának tagjai az MVM „minőségbiztosítása mellett magas színvonalon telepítik a napelemeket és az energiatárolókat”.