Mivel a napelemrendszer telepítése hosszú távra szóló beruházás, érdemes kiszámolni a megtérülési idejét a bruttó elszámolás feltételei szerint – hívta fel a figyelmet Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője.

Fotó: KRQ

A szakértő adatokkal alátámasztott példán mutatta be, melyek a választási lehetőségeink a jelenlegi keretek között. Kiemelte: óriási probléma, hogy továbbra sem jelent meg hivatalosan, hogy mennyiért fogják a megtermelt energiát átvenni, de a feltételezések szerint 5 forint körül fog alakulni. Bár az ár rendkívül alacsony, cikkben ezzel kalkuláltak.

Ha hagyományos, nem hibrid rendszert telepítünk, nem tudunk közvetlenül energiát eltárolni, s minden egyes, a háztartásban megtermelt és el nem használt kWh-t visszatáplálunk a villamos hálózatra, amiért a szolgáltatótól 5 forintot kapunk kilowattóránként. Amikor nekünk van szükségünk áramra, rezsicsökkentett áron 35 forintért, felette pedig 70 forintért vásárolunk ugyanennyi energiát. A beruházás megtérülési ideje így 20 év is lehet, vagyis ez a módozat a legrosszabb választási lehetőségünk

– vázolta a szakértő. Szavai szerint legjobban akkor jár a fogyasztó, ha a rendszere által megtermelt, de el nem használt energiát elraktározza, s amikor a napelemek termelése kisebb, mint a fogyasztás, akkor ebből vételez, nem pedig a szolgáltatótól. A fejlettebb inverter- és akkumulátoregység képes arra, hogy egy előre meghatározott programmal napközben előnyben részesítse az akkumulátor töltését, és csak a felesleget táplálja vissza a hálózatba.

Szaporodnak a szociális napelemparkok hazánkban

Megújuló energiaforrásokkal támogatja a rászorulókat a Felzárkózó települések program. Tiszabő és Lakócsa után újabb településeken létesítenek szociális napelemeket.

A paletta ezen a téren egyre szélesebb, a mi tesztjeink alapján azonban számtalan rugalmas beállítási lehetőségével kimagaslik közülük a német gyökerű Sunways gyártó

– mondta Szenyán Endre. Az áram tárolásán túl jó megoldás a fölösleges energiát hőként tárolni, majd azt éjszaka felhasználni. Az akkumulátorral kiegészült hibrid inverteres kombinációt tovább optimalizálhatjuk egy külön eszközzel vagy egy okosotthon-központra telepített szoftverrel:

egy egyszerű, de sok jövőbeli bővítési lehetőséget nyújtó központ és néhány okos dugalj elegendő az alapszintű optimalizáláshoz, s maga a beruházás nagyjából 200 ezer forintba kerül.

Tovább elemezve a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit, a számok alapján egy hagyományos, körülbelül kétmillió forintos beruházással létrehozott 5 kilowattos rendszer a korábbi, szaldóalapú elszámolás alapján nyolc-kilenc év alatt térül meg. Egy ugyanekkora hibrid inverteres rendszer kiépítése 5 kilowattórás akkumulátorral nagyságrendileg 3 millió 200 ezer forint:

ennek megtérülése a mostani jogi feltételek mellett jó optimalizálással 13-14 évre tehető, ám a várhatóan magasabb energiaárak mellett ez a felére, harmadára eshet.

Fotó: KRQ

További, a megtérülési időt csökkentő tényező lehet az energiaközösségek létrejötte: ennek jogi hátterét az illetékes minisztérium ígérete szerint még az idén kidolgozzák.

A fenti példákból jól látszik, hogy bár lassabban, de továbbra is megtérülő beruházás a napelemes rendszer telepítése. Összetettebb, bonyolultabb rendszerekről van szó, ehhez nagy szaktudás és tapasztalat szükséges, s már a tervezésnél körültekintően kell eljárni. Ezért különösen fontos, hogy olyan napelemes céget válasszunk, amely régóta jelen van a piacon, erős referenciákkal rendelkezik, minőségi alapanyagokkal dolgozik, s magasan kvalifikált szakemberek végzik a munkát a tervezéstől a kivitelezésig

– hívta fel a figyelmet az ügyvezető.