Ridgeblade néven egy új típusú, az épületek gerincére rögzíthető szélturbinát fejlesztett ki a kanadai The Power Collective nevű cég. A hírről beszámoló Talouselama azt írja, hogy a gyártó a hongkongi Danu Energy tulajdonában.

Kicsit másként néz ki a termék, mint a már ismert szélturbina.
Fotó: Ridgeblade

A Ridgeblade (gerinclapát) nevű termék a háztető gerincén sorban elhelyezett, általában öt vagy tíz darab 1,2 méter hosszú turbinás egységből áll. A cég tájékoztatása szerint az ötblokkos erőmű folyamatosan 2 kilowattnyi teljesítménnyel működik. A rendszer csatlakoztatható elektromos hálózathoz, intelligens elektromos hálózathoz vagy mikrohálózathoz.

Összebútorozhat a turbina a napelemmel

A szélturbinák forgalmazását a svédországi Windon cég kezdi meg. A piacra kerülő Ridgeblade tíz egységből áll, azaz hozzávetőleg 13 méter hosszú, és akár 5,4 kilowatt csúcsteljesítménnyel is előállít áramot. Ez évente körülbelül 22 ezer kilowattórának felel meg. A forgalmazó a szélturbinát a napelemek jó kiegészítőjének tartja, hiszen mindkét rendszer elfér egy tetőn. Ráadásul a turbina állítólag nagyon halk. A magas teljesítmény azzal magyarázható, hogy amikor a szél áthalad a tető felületén, a légáramlás felgyorsul a tetőgerincen, ahol a szélturbina található. A cég szerint a szél sebessége akár megháromszorozódhat a gerincen áthaladva, és a turbina akár kilencszer több energiát termel, mint egy hagyományos vízszintes tengelyű turbina.

Lakossági és üzleti méretű szélturbinát is kínálnak

A tető optimális lejtése 45 fok. Ebben az esetben a szél átlagosan 2,2-szeresére erősödik, amikor eléri a tetőgerincet – írja a Ridgeblade honlapja. Ugyanott kiderül, hogy a RB1 nevű típust a lakosságnak, az RB2-t üzleti megrendelőknek szánják, és van a kínálatukban napelemes hibrid termék is.

Magyarországon szigorú szabályok korlátozzák a szélturbinák telepítését, azonban feltehető, hogy a fenti, háztáji méretű berendezésekre külön szabályozást kell majd hozni. A fő aggály a turbina által keltett zaj lehet.