Sokéves tilalmat szüntetett meg a szélerőművek építésére vonatkozó korlátozás csütörtök éjjel közzétett feloldása. 

szeleromu-01
Jól jár, aki nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás szomszédságában építene szélerőművet.
Fotó: Ádám János

Az új szabályozás szerint nem szabad szélerőművet elhelyezni beépítésre szánt területen és annak határától számított 700 méteres védőzónán belül, így szélerőműparkot sem. Kivétel az ipari gazdasági terület és az egyéb ipari gazdasági terület akkor, ha ott olyan beruházás folyt vagy folyik, amelyet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítettek. (E minősítés a projekt gyorsítását és egyszerűsítését jelenti.)

Beépítésre nem szánt területen – az előbbi védőzónán kívül – nem építhető szélerőmű

  • az országos ökológiai hálózat övezetében,
  • a  kiváló termőhelyi adottságú szántók övezetében,
  • a  tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület övezetében,
  • a tájképvédelmi terület övezetében,
  • valamint a világörökségi és világörökség-várományos területek övezetében.

Az áramtörvényben jelentek meg a könnyített térség kijelölésének feltételei 

  • Könnyített térség azon járás közigazgatási területén jelölhető ki, ahol naperőművek létesítése vagy bővítése esetén a globálsugárzás átlagos évi összege a járásra vetítve meghaladja a 4900 megajoule-t négyzetméterenként,
  • szélerőművek létesítése vagy bővítése esetén a szél energiasűrűsége járásra vetítve 150 méteres magasságban meghaladja az 500 wattot négyzetméterenként, vagy
  • a szélerőmű vagy szélerőműpark már rendelkezik hatályos kiserőművi összevont engedéllyel és hálózati csatlakozási szerződéssel.

Nagyobbak lehetnek az észszerű hazai lehetőségek a most lehetővé tettnél

A miniszter a könnyített térség kijelölésére vonatkozó javaslatot tájékoztatásul megküldi a kijelöléssel érintett helyi és vármegyei önkormányzatnak. A könnyített térség területén az időjárásfüggő megújuló energiát hasznosító erőmű környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásában az eljáró hatóság ügyintézési határideje legfeljebb 50 nap.

A magyarországi szélerőművek építésének szükségességéről és lehetőségéről a Világgazdaság a közelmúltban számolt be a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont elemzése alapján. Elemzésében a kutatóközpont egyebek mellett rámutatott, hogy más országokban jellemzően sokkal megengedőbb a szabályozás abból a szempontból, hogy a szélerőművek milyen messze helyezhetők el a lakott területektől. A néhány hónapja publikált, felülvizsgált Nemzeti energia- és klímaterv már 2025-ben új szélerőművi kapacitásokkal számol, a jelenlegi kapacitás 330 megawatt.