Elektromos töltőberendezés üzemeltetésére kapott engedélyt az OMV Hungária Ásványolaj Kft. a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH), amely a társaságot egyúttal nyilvántartásba is vette, mint elektromobilitási szolgáltatót.

Az OMV töltői az ország számos településén várják az autósokat
Fotó: OMV

Erre vonatkozó kérelmét még tavaly nyáron adta be az osztrák hátterű társaság. A határozatot ismertető listán 17 helyszín szerepel, de mivel minden töltőt legalább két csatlakozási ponttal láttak el, összesen 44 töltőpont várja az elektromos autósokat.

Két töltőtípus tarolt  

A berendezések kettő híján közcélú elektromos hálózaton keresztül jutnak hozzá az eladandó villamos energiához. A két, magánvezetéken ellátott töltő egyike Debrecenben, a másik Kisbéren működik. A tizenhét töltőből hat budapesti, kettő debreceni, van továbbá balatonlellei, szigetszentmiklósi, szegedi, kisbéri, szolnoki, makói, keszthelyi és dunaharaszti. Kettőt még tavaly novemberben, az összes többit tavaly decemberben helyezték üzembe, a társaság e terveiről akkor be is számolt a Világgazdaság. A töltő két típus változatait képviselik, az Elli Flexpole-ét és az Alpitronicét.  

Nyolc berendezés működtetéséhez 40 wattos teljesítményre van szükség, kettőéhez 80 wattra, hároméhoz 100, van továbbá egy 200 és egy 300, valamint két 400 wattos is. A csatlakozók teljesítménye 75 és 300 watt közötti.

Budapest az e-töltő paradicsom  

A MEKH legutóbb 2023 első negyedévében tette közzé összefoglalót a nyilvántartásában szereplő nyilvános és engedélyköteles e-töltőkről. Eszerint a vizsgált időszak végén 2 279 ilyen berendezés működött az országban, de ez a szám nem tartalmazza a nem nyilvános, nem engedélyköteles töltőberendezések adatait. Ezért az országban található töltőberendezések száma ennél nagyobb. A közölt adat az előző év azonos időszakához képest (2 004 töltő) 13,7 százalékos, míg a megelőző időszakhoz képest (2 211 töltő) 3,1 százalékos bővülést jelent.

A legtöbb töltő Budapesten volt (766), amelyet Pest vármegye (315) és Győr-Moson-Sopron vármegye (126) követett. A sereghajtó Tolna vármegye volt 25 töltővel, Heves vármegyét pedig azért emelte ki a hivatal, mert ott eggyel (45-re) csökkent a töltők száma.