Az utóbbi időben megnőtt az ukrán energiainfrastruktúra elleni támadások száma, ezek során az Ukrtranszgaz föld alatti gáztárolóihoz tartozó egyes felszíni létesítmények részben megsérültek – tájékoztatta ügyfeleit a társaság.

An employee of Ukrainian gas firm UKRTRANSGAZ checks equipment in the Boyarka village, near Ukrainian capital Kiev, January 3 2006. Russia moved to restore gas supplies to European nations on Tuesday after key markets felt the squeeze from an ongoing price war with Kiev as Ukrainian officials flew to Moscow for talks to resolve the crisis. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó:  Genja Szavilov / AFP

Levelében az Ukrtranszgaz jelezte, hogy csapata elkötelezett amellett, hogy közvetlenül foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel, mivel megérti rakétatámadásokkal kapcsolatos aggodalmakat és azt, hogy az érintetteknek információra van szükségük a földgáztárolás biztonságával kapcsolatban.

Ezért a társaság vezetősége közzétett egy linket, amelyen várja a kérdéseket a további kommunikáció elősegítése érdekében. Ígérete szerint az összes kérdés összegzése után a válaszokat vagy írásban, vagy egy online konferencián adja meg, az utóbbin a társaság vezetősége is részt vesz.

Kritikus kár nem keletkezett

A konkrét sérülésekről a társaság nem ír, honlapján viszont egy hete azzal nyugtatta az ügyfeleit, hogy kritikus helyen nem érte találat a létesítményeit a március 24-i támadások során. (Ez az oldalon a legfrissebb közlés.) Azt írta az Ukrán Légvédelmi Erők hivatalos tájékoztatására hivatkozva, hogy a kérdéses vasárnap a reggeli támadásban 43 légi célt semmisítettek meg Ukrajna egész területén: 18 rakétát és 25 csapásmérő drónt. Kritikus kár nem keletkezett. Az Ukrtranszgaz folytatja a gáz kitárolását és a kapacitáskiosztásokat. Közvetlenül a támadások után végrehajtotta a veszélyhelyzeti intézkedési tervet, amelynek során átmenetileg leállította a kitárolást a kár felméréséig.

Ezalatt más tárolóiból szolgálta ki az igényeket, korlátozott mértékben. 

Megindult a betárolás a következő télre 

Megindult a károk utáni javítás. Míg a támadás előtt napi 78 millió köbméter tárolókapacitást tudott felkínálni, utána csak napi 73,8 millió köbmétert. A ki- és a betárolási kapacitása megfelelő nagyságú, de fontos ismételni, hogy ez bő egyhetes közlés. Megfelelők az erőforrásai a a felszerelés és a személyzet szempontjából is, ideértve a helyreállítás igényeit és a szolgáltatás nyújtását. A betárolási kapacitás megléte azért kiemelendő, mert Ukrajnában lezárult a fűtési idény – erről az állami Naftogaz tájékoztatott a Facebook-oldalán –, és indul a gáz bespájzolása a következő idényre. A fűtési szezonban 6,7 milliárd köbméter gázt használtak fel. A 2023–2024-es fűtési idényre 8,5 milliárd köbmétert szeretnének tartalékolni.