Átvette a döner a legnépszerűbb gyorskaja címét Németországban a currywursttól. Ezt egy friss felmérés alapján hozta le a német DPA hírügynökség. Az eredmény azért is meglepő, mert a németek is kolbászevő nemzetként tekintenek magukra. 

BERLIN, GERMANY - APRIL 18, 2019: People visit Original Berliner Currywurst, curry sausage fast food outdoor cafe on Wittenberg square. Berlin is the capital and largest city of Germany.
Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben a valóság az, hogy a felnőtt lakosság 45 százaléka már hamarabb vesz dönert, mint currywurstot az utcai árusoktól – írja a DW híroldal. Az 1970-es években török bevándorlók által meghonosított étel először nyomta le a listán a kolbászokat, amelyeket a megkérdezettek 37 százaléka választana elsőre. Érdekesség ugyanakkor, hogy 15 százalék egyiket sem, inkább valami más harapnivaló után néz. 

Jól látszik, hogy a választásban generációs különbség is felfedezhető, hiszen az 55 év felettiek a kolbászra, a 18–24 év közötti fiatalok pedig elsöprő többségben a dönerre szavaztak. 

A statisztikák szerint egyébként több mint 400 ezer dönerező üzemel Németországban, csak Berlinben mintegy négyezer, ami azt jelenti, hogy a német fővárosban több ilyen étterem található, mint Isztambulban.