Heteken belül várható az eredményhirdetés a magyar űrhajósprogramban

– mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. 

Budapest, 2022. október 12.Ferencz Orsolya Ildikó, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa beszédet mond az Űrkutatás napja 2022 című rendezvényen az NMHH székházában 2022. október 12-én. A rendezvényt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Asztronautikai Társaság szervezte a nemzetközi világűrhét alkalmából.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A tervek szerint halad a Hunor program, annak ellenére, hogy egy kutató űrhajós nemzetközi űrállomásra küldése rendkívül összetett feladat. Különösen úgy, hogy nemzetközi együttműködésben hajtjuk végre a Hunor, azaz a Hungarian to Orbit (Magyart a Föld körüli pályára) programot. 

„Ez egy magyar nemzeti program, kifejezetten magyar cégek, kutatóhelyek, egyetemek fejlesztései és kísérletei lesznek a fókuszban,

de a Hunorban partnerünk az Európai Űrügynökség (ESA), ahogyan az amerikai Axiom Space és természetesen a NASA is” – emelte ki a miniszteri biztos.

A kísérletek között orvostudományi, űrélettani, gyógyszerkutatási és a növénytermesztéshez, illetve táplálkozáshoz kapcsolódó vizsgálat is van. Az egyik legfontosabb pedig a sugárzásmérés lesz. A leendő magyar űrhajós az Európai Űrügynökség minősített asztronautájaként az Európai Űrügynökség kísérleteinek végrehajtásában is részt vesz.

A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy az új magyar űrhajóst a középiskolai oktatásba is szeretnék bevonni szerte a Kárpát-medencében. „Ez olyan élményt és motivációt adhat a fiatal generációknak, amelyet Farkas Bertalan repülése jelentett annak idején, hiszen az ő űrutazásának hatására generációk sora indult el a természettudományok irányába” – mondta Ferencz Orsolya.