Megkapta a legmagasabb kitüntetést Angel Merkel volt német kancellár – írta meg a Zeit Online. A Német Szövetségi Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét Frank-Walter Steinmeier német államfő adta át. A ceremónián az elnök méltatta Merkel kancellárként elért eredményeit. Páratlan politikusként jellemezte a volt kancellárt, aki a legnagyobb nehézségek közepette is sikerre vezette Németországot.

Berlin, 2023. április 17.Frank-Walter Steinmeier német elnök (b) a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjének nagykeresztjével tünteti ki Angela Merkel volt német kancellárt Berlinben 2023. április 17-én.
Fotó: Filip Singer / MTI / EPA

Steinmeier beszédében felidézte, hogy Merkel 16 éven keresztül volt Németország kancellárja, ez idő alatt pedig szenvedéllyel, ambícióval és bölcsességgel dolgozott a szabadságért és a demokráciáért. 

Életét a hazának és a nép jólétének szentelte

– mondta az államfő. Kiemelte, hogy Merkel mandátuma alatt számos válsággal és rendkívüli helyzettel kellett szembenéznie Németországnak. Szerinte egy ilyen vezető nélkül nem sok ország birkózott volna meg ezekkel a nehéz időkkel.

Berlin, 2023. április 17.Angela Merkel volt német kancellár kezében a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjének nagykeresztjével, amelyet Frank-Walter Steinmeier német elnöktől vett át Berlinben 2023. április 17-én.
Fotó: Filip Singer / MTI / EPA

Merkel köszönetet mondott Steinmeiernek a kitüntetésért, és megköszönte utódjának, Olaf Scholznak és Ursula von der Leyennek, hogy időt szakítottak a ceremóniára.

Brutálisan drágult a lakossági gáz Németországban

Csaknem 40 százalékkal emelkedett a földgáz lakossági fogyasztói ára Németországban 2022 második felében az egy évvel korábbihoz képest – közölte hétfőn a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

A Német Szövetségi Köztársasági Érdemrend nagykeresztje a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet a Német Szövetségi Köztársaság olyan embereknek adományoz, akik nem államfők. Ezt a kitüntetést eddig csak kancellárok vehették át. 

Ennél csak egyetlen magasabb rendű elismerés létezik Németországban, a nagykereszt egy speciális fokozata, amelyet kizárólag a hivatalba lépő államfő vehet át.

Steinmeier méltatta Angela Merkel Ukrajna-politikáját is, amelyet az utókor sok esetben inkább már bírálni szokott. 2014-ben Kijev kérésére Németországnak sikerült kiharcolnia a tűzszüneti megállapodást és a tárgyalásokat Ukrajna területi integritásának helyreállítása érdekében.